Kereső toggle

Különcségek milliárdos módra

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A londoni Harrods áruház, a Fulham FC labdarúgócsapat, a párizsi Ritz Hotel – íme néhány példa Mohamed al-Fayed „szerzeményeiből”. Az egyiptomi milliárdos azonban egy dolgot továbbra sem tudhat magáénak, ez pedig a brit állampolgárság. Kérelmét eddig mindig elutasították, annak ellenére, hogy több ezer embernek biztosít munkalehetőséget Nagy-Britanniában. Alkalmazottai közvetlen és nagylelkű embernek tartják, ugyanakkor többször igencsak megdöbbentette a közvéleményt furcsa és ellentmondásos megnyilvánulásaival.

Mohamed al-Fayed az egyiptomi Alexandriában született, de érdekes módon a születési dátumát illetően különböző információk állnak rendelkezésre: az egyik adat szerint 1929. január 27-én született, a Ki kicsoda hírességeket tartalmazó könyv viszont négy évvel fiatalabbnak adja meg. Az 1930-as években Alexandriában a helyiek mellett görög, zsidó, libanoni, olasz és török közösségek is éltek. Fayed szegény családból származott, édesapja általános iskolai tanár volt. Nagyapja viszont kereskedéssel foglalkozott, akitől az ifjú Fayed a sikeres üzletelés első szabályait elsajátíthatta. Emellett állítólag a szomszédban élő zsidó kereskedőtől kapott még jó tanácsokat. A tanult elveket hamar gyakorlatba ültette: már az iskolában házi készítésű limonádét árult. Majd szülővárosa utcáira is kimerészkedett, ahol Coca-Colát, illetve varrógépeket adott el.
A nagy kitörés lehetősége akkor adódott Fayed számára, amikor egy Adnan Kashoggi nevű üzletemberrel találkozott, aki importvállalkozásában alkalmazta Szaúd-Arábiában. Mikor visszatért Egyiptomba, saját szállítóüzletébe fogott bele, majd a cég székhelyét az olaszországi Genovába helyezte át, és Londonban is nyitott irodákat. Ebben az időszakban már rendszeresen járt a brit fővárosba.
1954-ben feleségül vette Samira Kashoggit, de ez a házasság mindössze két évig tartott. Ebből a kapcsolatból született Dodi nevű fia, aki később Diana hercegnő udvarlója lett.
Az 1960-as évek közepén Fayed Dubai uralkodójával, Rashid al-Maktum sejkkel találkozott, aki a Perzsa-öböl partján fekvő város átalakításával bízta meg. Az üzletember több brit céget hívott a városba, amelyek aztán a nagyszabású építkezéseket végezték. Az ő irányítása alatt épültek fel a Világkereskedelmi Központ felhőkarcolói, a Hilton Hotel, valamint a Rashid-kikötő. 1966-ban pedig a világ egyik leggazdagabb emberének, Brunei szultánjának egyik tanácsadója is lett, valamint az ő nevéhez fűződik a Nemzetközi Tengerész Szolgálat felállítása Dubaiban. 1972-ben megvásárolt egy hatalmas skót kastélyt, amelynek felújítására több milliót költött, ezért a Skót Turisztikai Bizottság kitüntetésében is részesülhetett. A gazdag és sikeres Fayed 1974-ben költözött Nagy-Britanniába, és csatlakozott a bányászati területen tevékenykedő Lonrho társasághoz 1975-ben, amit kilenc hónappal később ott is hagyott egy nézeteltérés miatt.
1979-ben testvérével, Alival megvásárolta a párizsi Ritz Hotelt, amelynek felújításán szintén nem spórolt. Állítólag egy szobára 500 ezer dollárt, vagyis több mint 90 millió forintot költött. A francia kormány ezért kitüntette, és a Francia Becsületrend lovagjává ütötték, majd tisztté is előléptették, miután a párizsi Bois de Boulogne parkban található kastélyt is helyrehozta.

A Fulham-sztori

Az egyiptomi származású milliárdos, aki egyébként már gyerekkorában szerette a focit, az angol labdarúgás élvonalába is betört: 1997-ben megvásárolta a Fulham FC csapatot, amelynek akkor nem igazán állt jól a szénája. Al-Fayed célul tűzte ki, hogy csapatát öt éven belül feljuttatja a Premier League-be, vagyis az angol labdarúgó-bajnokságok legfelsőbb osztályába. Ezt sikerült is megvalósítania, ezért a csapat szurkolótábora hősként tiszteli. A Fulham FC szereplését a magyar szurkolók is figyelemmel kísérik, hiszen itt játszik Gera Zoltán. Lapunk kérdésére elmondta, hogy nem sokszor találkozott al-Fayeddel személyesen, de a tulajdonos a hazai meccsekre általában kijár, és ilyenkor előfordul, hogy bemegy az öltözőbe, és néhány szóval bátorítja a csapatot. Ha nagy győzelmet arat a csapat, akkor levélben fejezi ki gratulációját, és minden szezon végén köszönőlevelet és ajándékcsomagot küld a játékosoknak az egész évi kitartó munkáért.

Al-Fayed következő „kiszemeltje” a Harrods áruház volt, amely a nyolcvanas évekre igencsak divatjamúlttá vált, azonban kapós volt, többek között a korábban említett Lonrho társaság is meg akarta vásárolni. 615 millió fontos ajánlatával végül az egyiptomi üzletember kaparintotta meg a Knightsbridge-ben található áruházat. Ezt viszont a Lonrho vezetője, Tiny Rowland nem tudta elfogadni, ezért vizsgálat indult az ügyben, melynek során az egyik jelentésből az derült ki, hogy al-Fayedék hazudtak hátterükkel és vagyoni helyzetükkel kapcsolatosan. Ez volt a brit üzleti életben az egyik legádázabb ellenségeskedés. A két férfi 1993-ban úgymond megbékélt, és a Harrods áruház élelmiszerosztályán együtt jelent meg a kamerák előtt. Később viszont Rowland azzal gyanúsította Fayedet, hogy betört az áruház páncéltermébe, és ékszereket lopott el. Al-Fayed végül ellenfele halála után annak feleségével tisztázta a vitát, anélkül, hogy felelősségét bevallotta volna. Ez idő alatt egyébként le is tartóztatták a milliárdost.
Egyesek szerint ez a konfliktus is nagy szerepet játszott abban, hogy al-Fayed brit állampolgárságért benyújtott kérelmét először elutasították. De őt sem kellett félteni: ezt követően közölte a sajtóval, hogy két konzervatív minisztert fizetett le azért, hogy olyan kérdéseket tegyenek fel neki, amelyek az ő érdekeit szolgálják. Neil Hamiltonnak és Tim Smithnek ezért szégyenteljes módon távozniuk kellett a kormányból. Jonathan Aitken személyében pedig még egy politikai skalpot gyűjthetett be az üzletember. A politikus azért kényszerült lemondásra, mert a Harrods tulajdonosa nyilvánosságra hozta, hogy ingyen szállt meg a párizsi Ritz Hotelben ugyanabban az időben, amikor szaúdi fegyverkereskedők egy csoportja is ott tartózkodott.
Amikor 1997-ben kiderült, hogy a londoni áruház-tulajdonos fia, Dodi nagyon közeli viszonyba került Diana hercegnővel, új lehetőség nyílott meg al-Fayed előtt, hogy az áhított elfogadást a brit társadalomban elnyerje. Azonban minden megváltozott azzal, hogy Dodi és Diana 1997 augusztusában életét vesztette egy autóbalesetben. A milliárdos alkalmazásában álló sofőr vérében magas alkoholszintet mutattak ki, ami bizonyára zavarba ejtő lehetett az apa számára, ennek ellenére ő másokra mutogatott. A Harrods tulajdonosa a királyi családot tette felelőssé a végzetes balesetért. A vádaskodásból bírósági ügy is lett, amelyet egyébként az egyik „legszínesebb és legszórakoztatóbb” tárgyalásnak tartanak az angolok, mivel képtelenebbnél képtelenebb gyanúsítgatások és személyeskedések hangzottak el. A beszámolók szerint a terem zsúfolásig megtelt, és a közönség rendkívül jól szórakozott, amikor az idős üzletember előadta összeesküvés-elméletét: azt állította, hogy a királyi család ölette meg a párt a brit és a francia titkosszolgálat közreműködésével, amihez az akkori miniszterelnök, Tony Blair is falazott. A hercegnő egykori apósát, Fülöp herceget egyenesen lenácizta és rasszistázta, illetve Frankensteinnek nevezte, a királyi családot pedig a Drakula család hasonlattal illette.     
A különc üzletember tavaly is megdöbbentette a közvéleményt azzal a bejelentésével, hogy szívesen lenne egy független skót állam elnöke. Al-Fayed ugyanis híve egy vitatott elméletnek, amely szerint Skóciát az egyiptomiak alapították. A történészek nagy többsége azonban egyetért abban, hogy az egyiptomi eredet legendáját a skótok találták ki a középkorban, az angolok állítólagos görög gyökereiről szóló hasonló legenda ellensúlyozására. Skócia függetlensége, illetve az erről szóló népszavazás pedig nem igazán tűnik reálisnak a közeljövőben, tehát a milliárdos a skót állampolgárságra sem számíthat egyelőre.
A brit hatóságokkal folytatott sikertelen küzdelme sok bosszúságot okozott al-Fayednek, aki nem győzi hangsúlyozni, hogy második feleségétől, a finn Heini Wathéntől négy brit gyermeke van, és milliókat fizet adóként az angol kormánynak. Emellett több segélyszervezetnek adományozott komoly összegeket, és filmeket is szponzorált, például a Tűzszekerek című filmet, amelynek egyébként fia, Dodi volt a társproducere. 1987-ben létrehozta az Al-Fayed Jótékonysági Alapítványt, amellyel pedig a szegénységben élő, valamint a korlátozottan cselekvőképes gyermekeket igyekszik támogatni.
Az impozáns Harrods áruház, amelyre szintén nem csekély összegeket fordított, London egyik legfőbb turisztikai látványosságává vált. A Harrods alkalmazottai al-Fayedet általában kedves, közvetlen embernek tartják, aki nincs elszállva magától, szívesen forgolódik a dolgozók között, és elegyedik szóba velük, sőt még a véleményükre is kíváncsi. Sokan nagylelkűnek is tartják. Az egyik ékszerbolt üzletvezetője például beszámolt arról, hogy egy házaspár jött be az üzletbe éppen akkor, amikor az áruház-tulajdonos is ott tartózkodott. Amint meglátta őket, arra kérte az eladót, hogy adjon kedvezményt a családnak. Állítólag gyakran ezt teszi, ha áruházába gyermekkel érkeznek a vevők. Egy másik esetben pedig tudomást szerzett arról, hogy egyik alkalmazottja, aki egyébként egyszerű eladó volt, rákbetegségben szenved. Erre ő felajánlotta, hogy a kezelés minden költségét állni fogja, és közölte az eladóval, hogy neki mindössze annyi a feladata, hogy gyógyuljon meg.

Olvasson tovább: