Kereső toggle

Láttam, hogyan küzd egy 13 hetes magzat az életéért

Interjú egy abortuszklinika volt vezetőjével

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Abby Johnson egykor a Planned Parenthood abortuszklinika-hálózat vezető alkalmazottja volt, ma már aktívan kampányol a magzati életek megmentéséért. A megdöbbentő életútjáról, és a jelenkor égető kihívásairól beszélgettünk.

 

Tíz évvel ezelőtt a Planned Parenthood (amerikai abortuszklinika-hálózat – a szerk.) legfiatalabb intézményvezetője volt. Ma boldog feleség, és hét gyermek édesanyja, a nyolcadikat pedig a szíve alatt hordja. Mi volt a fordulópont az életében?

– Ez nálam nem egy konkrét pont volt, hanem fokozatosan jöttem rá a dolgokra, amíg ott dolgoztam. Amikor arra kértek, hogy próbáljam meg emelni a részlegemen végrehajtott abortuszok számát, rájöttem, hogy a klinikák valójában kvóták alapján működnek. Egy másik tényező az volt, hogy számukra az egyetlen létező megoldás egy bajba jutott nő segítésére az abortusz, a klinikán a nőknek semmiféle egyéb lehetőséget nem ajánlanak fel. Amikor pedig a saját szememmel láttam a képernyőn, hogy egy 13 hetes magzat hogyan küzd az életéért, hogyan kezdenek az életjelei megszűnni, hogyan tűnik el végül teljesen az ultrahangfelvételről, akkor döntöttem el, hogy nem tudok többé közreműködni a Planned Parenthood vagy bármilyen abortuszpárti szervezet tevékenységében, úgyhogy felmondtam.

 

Hogyan reagált erre a szervezet?

– Nem volt könnyű dolgom a kilépéssel. A barátaim a Planned Parenthoodban voltak, az identitásom része volt a szervezet egy ideig, de miután rájöttem, hogy az anyaméhben valódi életek fejlődnek, nem tudtam többé tiszta lelkiismerettel végezni az addigi munkám, felelősséget éreztem minden egyes élet kioltásáért. A szervezet egyébként szeretett volna elrettentő példát statuálni az esetemből azoknak, akik esetleg hozzám hasonlóan szeretnének kilépni tőlük. Bírósági eljárást indítottak ellenem, hogy elhallgattassanak, hogy ne merjek nyilvánosan beszélni a tapasztalataimról, de a pert elvesztették. A bíró konkrétan szóban megintette őket az ideje indokolatlan pazarlásáért. 

 

Mi volt az az erős motiváció, hogy ne csak hátat fordítson a „választáspárti” (abortuszt támogató – a szerk.) életvitelnek, hanem egyenesen harcoljon az ellen?

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: