hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nők a pünkösdi mozgalomban
Növekvő szerepvállalás az ezredfordulón

2000. 06. 24.
Bár a korábbi évszázadok nem sok feladatot tartogattak a nők számára a keresztény egyházakban, a jelek szerint ez – legalábbis ami a pünkösdi-karizmatikus felekezeteket illeti – változóban van. A huszadik század elején Aimee Semple McPherson, majd Kathryn Kuhlman világszerte ismert előfutárai voltak a mai igehirdető aszszonyoknak: százezreket szólítottak meg eredményesen az evangélium jó hírével és az isteni gyógyulás üzenetével. Mindkettőjük szolgálatáról elmondható: nemcsak megtanították az embereket arra, hogy higgyenek a csodákban, hanem különleges egyéniségükkel igazi színfoltok voltak a pünkösdi egyházban. Évtizedekig azonban kevesen követték őket ezen az úton.

A nők a gyülekezetekben tipikusan a karitatív tevékenységekkel, az oktatással és a segítő szolgálatokkal voltak elfoglalva. "Az új évezred elérkezte olyan feladatokat állít az egyház elé, és olyan szolgálati lehetőségeket nyit meg, amelyek betöltéséhez minden elérhető emberre szükség lesz" – véli Juanita Bynum New York-i prédikátor. Bynum szerint a keresztény szolgálatra való alkalmasság nem kötődhet nemi különbségekhez, csak az elhíváshoz és a szellemi erőhöz. Ennek ékes példáját nyújtják azok a keresztény nők, akik férjük oldalán vagy önállóan sikeres keresztény szolgálatot építettek ki az elmúlt évtizedekben.
Az elmúlt 25-30 év eddig példátlan változást hozott a világ szinte minden táján. Jane Hansen, egy keresztény női mozgalom, az Aglow International vezető egyénisége szerint az a gyógyító és helyreállító munka, melyet a keresztény nők életükben megtapasztalnak, nem az egyházban betölthető vezető pozíciókról szól, nem arról, hogy vajon asszonyok pásztorolhatnak-e gyülekezeteket a Biblia szerint – de még csak nem is a feminizmusról. Ahhoz azonban, hogy a nők valóban hatékony támogatói és végzői legyenek az egyház előtt álló feladatoknak, maguknak is szükségük van szellemi és lelki gyógyulásra mindazokból a félreértelmezett szerepekből, amelyekbe magukat helyezték, és amelyekbe környezetük helyezte őket. A női szerep félreértelmezése természetesen szorosan összefügg a férfiszerep válságával. A hatvanas-hetvenes évek dühös feminizmusa nem tudta megoldani sem a nemek közötti egyenlőtlenség, sem az erőszak felvetette valós problémákat, elkezdett azonban egy végére érhetetlen erőharcot a nemek között, amely a mai napig tart.

A különböző keresztény egyházakban kialakult és sikeressé vált női szolgálatok éppen annak köszönhetik népszerűségüket, hogy a Biblia tanításaira alapozott válaszokat igyekeznek adni a nők specifikus problémáira. Ugyanakkor nem mondható, hogy a női szolgálatok üzenetei kizárólag a nőknek szólnak, hiszen az evangélium, a megtérés és a gyógyulás üzenete egyetemes minden ember számára. A nők egyházi szerepvállalásának fontosságát többek között David Yonggi Cho pásztor véleménye támasztja alá. Yonggi Cho a világ jelenleg legnagyobb létszámú keresztény gyülekezetét vezeti Dél-Koreában, Szöulban. Egyik prédikációjában maga tett bizonyságot arról, hogy ekkora növekedés (gyülekezete jelenleg közel egymillió tagot számlál) nem lett volna lehetséges a gyülekezet nőtagjainak aktív munkája nélkül. Cho – aki egyébként a Nemzetközi Gyülekezetnövekedési Szervezet, a Church Growth International alapító vezetője – a dinamikus gyülekezetnövekedés elengedhetetlen feltételének tekinti a nők tevékeny részvételét például az evangélium hirdetésében és az új megtérők felé való szolgálatban.

Az előfutárok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!