hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy gyalázatos gesztus és következményei
Vélemény a tervezett Horthy-emlékmiséről

2018. 01. 25.
Nem visszakozik Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, sem Boross Péter volt miniszterelnök – legalábbis a Hetek szerda esti lapzártájakor úgy tűnik, mindketten részt vesznek a teljes magyar vidéki zsidóság deportálása, és közel kilencven százalékuk szisztematikus legyilkolása idején Magyarország élén álló Horthy Miklós tiszteletére rendezett emlékmisén, amit az eseményt szervező Keresztény Értelmiségiek Szövetsége éppen a Nemzetközi Holokauszt Emléknapra volt szíves időzíteni.

Történészek és pszichológusok hosszasan vitatkozhatnak azon, hogy Horthy Miklós katasztrofális államfői teljesítménye és büszkén vállalt antiszemitizmusa milyen arányban járult hozzá a még a magyar történelemben is példátlan nemzeti tragédiasorozathoz, de az vitathatatlan, hogy államfői időszakának utolsó évei több áldozatot követeltek, mint a szadista tömeggyilkosokban és hazaárulókban amúgy is bővelkedő 20. század bármely más rezsimje.

Horthy Miklós rendszere aktívan közreműködött a teljes magyar vidéki zsidóság deportálásában, amelyben Adolf Eichmann és a náci megszállók partnerei nem a nyilasok, hanem a Horthy-rendszer csendőrsége és komplett államigazgatása voltak. 437 ezer honfitársunkat hurcolták Auschwitzba az ország akkori területéről, akik közül 380 ezren pusztultak el a haláltáborban vagy az oda vezető úton. Sem Szálasi Ferenc, sem Rákosi Mátyás, sem Kun Béla, sem Kádár János rendszere nem irtott ki annyi magyart, mint Horthy Miklósé – még akkor sem, ha a megengedhetőnél lényegesen több jóindulattal nem számítjuk a Horthy-áldozatok közé a második magyar hadsereg Don-kanyarban elpusztult 100-120 ezer katonáját.

***

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!