Kereső toggle

Jön a forradalom light?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Múlt héten pénteken  Gulyás Márton, aki a Közös Ország Mozgalom (KOM) aktivistája, kijelentette az ATV-ben: ha a Fidesz nem támogatja választójogi javaslatukat, akkor polgári engedetlenségi mozgalmat indítanak. Másnap nyolc ellenzéki párt a KOM Alkotmány utcai Agórájánál aláírta ezt a javaslatot. Hétfőn a Népszava így kommentálta az eseményeket: „Szinte nem is kérdés, hogy nyolc ellenzéki párt polgári engedetlenségi akciót hirdet napokon, heteken belül.” Bár az MSZP elnöke egy picit ködösíti a dolgokat, szerinte „Orbán Viktort a mai, igazságtalan választási rendszerben kell legyőzni, s utána elfogadni a közös, alkotmányos szisztémát”. Igaza van, csak akkor teljesen érthetetlen, hogy miért csatlakoztak Gulyásékhoz.

Mire számíthatunk? Jelképes üzenete van annak is, hogy szeptemberben szintén az Agóránál tartott előadást Szrgya Popovics, az Otpor szerb diákmozgalom korábbi vezetője és az Útmutató a forradalomhoz című, nemrég magyarul is megjelent könyv szerzője. Komoly és elismert „forradalomszakértő”, aki állandóan hangsúlyozza módszerei erőszakmentes jellegét. A dolgok felszínét nézve ez talán igaz is. Módszerüket így magyarázta a 168 órának, a példa törökországi:

„A rendőrség hangosbemondón közli, hogy a muszlim illemet sértő smárolást azonnal hagyják abba. Másnap tüntetés kezdődik a csókolózás jogáért, békésen, beleköthetetlenül, hiszen törvényt senki sem sért. De egyszer csak egy rendőr elveszíti a fejét, és üt. Az erő alkalmazása pedig nagyon rossz fényt vet a hatalomra, leleplezi, lejáratja.”

Világos, hogy a cél az erőszak kiprovokálása. Ami nyilvánvalóan annak a kockázatát hordozza, hogy az ilyen eset szikrája lehet egy komolyabb erőszakhullámnak is. Másik kedvenc példája Popovicsnak az, amikor Miloševič képét felfestették egy hordóra, erre raktak egy baseballütőt. A hordón felirat: „Verd be a képét mindössze egy dínárért!” Hamarosan zengett az utca az ütésektől, és hosszú sor állt a hordó előtt. Ez a módszer is betöltheti az említett szikra szerepét (a Magyar Narancs ismerteti így az esetet).

Természetesen diktatúrákkal szemben jogos lehet az ilyen módszerek alkalmazása. A 168 órában Popovics megjegyzi: „Orbánnak vagy Kaczyńskinak azonban van legitimációja, mert olyan választásokon győztek, amelyek szabadok vagy relatíve szabadok, és ezzel a legitimációval a zsebükben gyengítik a demokratikus intézményeket. Itt a civilek igazi dolga nem a hatalommal, hanem az azt megválasztó társadalommal van.”

Remélem ezt Gulyásék és a nyolc párt vezetői is olvasták.

A forradalomszakértő szerint is a választókra kellene koncentrálni. Vagyis a választásokra. Magam részéről meg egyáltalán nem értem, hogy miért a választási reformot tették központi kérdéssé a baloldali ellenzéki pártok, hiszen a mostani rendszerben jóval nagyobb az esélyük alkotmányozó többséget szerezni.

A Fidesz biztosan el fogja utasítani a javaslatot, ez előre tudható. Jön tehát majd októberben egy „forradalom light”? Most biztosnak látszik, hogy jön. Popovicstól a Magyar Narancs megkérdezte, hogy hogyan teremtettek rendet anno Szerbiában a megosztott ellenzék köreiben, amikor ott 19 széthúzó alakulat volt. „Meg kellett zsarolni őket” – válaszolta, amin azt értette, hogy ők tudták a legnagyobb tömeget mozgósítani és „ezért tudtuk rákényszeríteni őket, hogy egyetlen elnökjelöltet állítsanak közösen”. A polgári engedetlenség és a tömegek mozgósításának eszközei tehát lélektani zsarolásra jók elsősorban, a szakértő, mint láttuk, az esetleges kiprovokált erőszakot elfogadható kockázatnak ítéli.

Ahogy Molnár Gyula mondta, a Fideszt a mostani rendszerben kell legyőzni (annak, aki szeretné ezt) és utána változtatni a választási rendszeren. Viszont, ha ezt komolyan gondolják, akkor az MSZP-nek (és akik ebben egyetértenek velük) illene faképnél hagyni a Gulyás-féle feszültséggyárosokat. Elsősorban azért, mert a light forradalomból könnyen hard forradalom is lehet. Különösen, ha megszervezik. Még jó, hogy jelenleg a magyar társadalom erre kevésbé vevő. Jobban szeretjük a nyugodt választásokat.

Olvasson tovább: