Kereső toggle

Polkorrektúra - Pajor Tamás írása

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Politikai korrektség, érzékenyítés, helyes nyelvhasználat, alacsony presztízsű, stigmatizált tartalmak újradefiniálása, szociális változásokat elősegítő, haladó szemléletű aktivizmus, értéksemlegességen alapuló, körültekintő megfogalmazás, téves képzeteket és társadalmi elítélést tükröző kifejezések mellőzése, a másság tisztelete. Jelen cikkemben e fontos fogalmak alkalmazásához szeretnék módszertani útmutatót nyújtani. A hír: Fegyveres merénylők egy csoportja saját gyártású bombákkal és kalasnyikovokkal tegnap behatolt egy párizsi áruházba, és túszul ejtet te az ott tartózkodó vásárlókat. A terroristák az interneten publikált közleményükben magukat a „Kegyes Kalifa Felszabadítási Front” katonáinak nevezték, akik az Iszlám államot támogatják. A rendőrség speciális egységei már körbevették az épületet, de eközben a terroristák egyenként elkezdték kegyetlenül kivégezni a túszokat.

A korszerű interpretáció: Itt az ideje, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljunk az ilyen és ehhez hasonló, személyiségi és jó hírnévhez fűződő jogokat sértő, vallási identitást megbélyegző híradásokkal. Itt az idő, hogy végre ne felszínesen ítélkezzünk a másként gondolkodókról, még ha tetteik olykor valóban meghökkentőek is. Következzen tehát ugyanez a hír az emberjogi értékek maximális figyelembevételével: Anonimitásukat egyelőre megőrizni kívánó, etnikai identitásukban megbántott fiatalok egy egyelőre nem számszerűsíthető csoportja érdekérvényesítő tiltakozásba kezdett Párizsban. Fontos már itt az elején megemlíteni, hogy Franciaország is elkötelezett támogatója a békés fejlődő országokat célzó nyugati agressziónak. A szabadságharcosok tehát az elkényelmesedett európai embertípus számára formabontónak tűnő tiltakozási formát választva, fegyvernek látszó tárgyakkal igyekeztek a helyi lakosság figyelmét felhívni a keleti térség elnyomott helyzetére, a monopoltőke által kiszolgáltatottságba taszítottak tarthatatlan állapotára. A békés tiltakozók egyben a muszlim kisebbséggel szembeni kirekesztésre is igyekeztek ráirányítani a társadalom figyelmét.

A tiltakozók vezetője, Mr. Omar Feyse Hadd El Had – amint azt egy korábban vele készített interjúban kifejtette – iskolai évei alatt inzultusokat szenvedett el diáktársaitól. Mindez persze azonnal teljesen más megvilágításba helyezi az elkeseredett jogvédők magatartását. Így az is jobban érthető, miért döntöttek úgy, hogy akciójuk közben símaszkot viselnek. Az arcvonások elrejtésének szándéka az identitásukban megbántottak ismert pszichológiai reakciója.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: