Kereső toggle

Gratuláció a szultánnak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is gratulált Recep Tayyip Erdogannak a hétvégi alkotmányos népszavazás eredményéhez.
Elég szomorú.

Mint arról a Hetek is beszámolt: a török alkotmánymódosításról szóló vasárnapi népszavazáson jóváhagyták Erdogan elnöki jogköreinek jelentős kiterjesztését. Az ellenzék megkérdőjelezte a szavazás érvényességét, külföldi megfigyelők szerint pedig a voksolás nem felelt meg a nemzetközi normáknak.

A törökországi népszavazás eredménye nyilvánvaló vereség Európa számára. Nemcsak azért, mert Erdogan büszkén vállalt teljhatalma mindennel szembemegy, ami Európa népei számára nehezen megszerzett szabadságuk birtokában fontos.

Törökország elnöke ugyanis

– kétes körülmények között (a török ellenzék és az osztrák választási megfigyelők szerint akár 2,5 millió szavazatot is elcsalhattak),

– így is hajszálnyi többséggel,

– totális hatalmat szerzett országa fölött,

– ráadásul a németországi, hollandiai és belgiumi török közösségek elképesztő arányú, 60-70 százalékos támogatásával, ami minden másnál jobban mutatja a nyugat-európai török közösségek korábban sikertörténetnek tartott integrációjának „eredményeit”.

Az Európai Unió vezetői számára a népszavazási eredmény már csak azért is fájdalmas kudarc, mert ugyanők voltak azok, akik tavaly márciusban Törökországra bízták a kontinenst 2015-ben elérő migrációs hullám megállítását. Ennek érdekében súlyos eurómilliárdok mellett vízummentességet ígértek Törökország állampolgárai számára – miközben az országban biztonsági szakértők becslései szerint több mint száz terrorszervezet, több ezer terrorista és több tízezer terroristaszimpatizáns tevékenykedik, többek között a török állampolgárokat is soraiban tudó Iszlám Állam. Brüsszel ez ügyben tanúsított magatartását számtalanszor bíráltuk ezeken a hasábokon. Ám most mintha történt volna valami.

***

Az események hatására az Erdogan elnöknek mostanáig gazsuláló Európai Unió politikusai mintha lassanként kezdenék összeszedni magukat.  Ráadásul ez most nemcsak az Erdogan teljhatalmára szavazó németországi és hollandiai törököket hazatérésre buzdító AfD-re és Geert Wildersre vonatkozik,  hanem az unió vezető testületeire, így az Erdogannal szembeni hajbókolásban eddig élen járó Bizottságra is, amely a népszavazás eredményének felülvizsgálatát sürgette, és felszólította a török vezetést, hogy a lehető legszélesebb nemzeti konszenzust keressék a népszavazás utáni időszakban.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább:

  • Nyolc nap - Gavra Gábor publicisztikája

    Kevesebb mint nyolc nap – ennyi telt el a felsőoktatási törvény módosításának Országgyűlés elé terjesztése és elfogadása között. Ha a „CEU-ügy” kirobbanását az Origón a Magyarországon működő külföldi fenntartású felsőoktatási intézmények működési szabálytalanságaival foglalkozó cikk megjelenésétől...
  • Babaholokauszt

    A „nők jogainak” fogalmába csomagolt mellédumálás valójában az élvhajhász, önző életmód politikai termékké formálása, a posztmodern Moloch. Ennek az afrikai kontinensen történő meghonosítása pedig cinikus ideológiai gyarmatosítás, de ami ennél is sokkal szörnyűbb, valójában babaholokauszt.