hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A civil társadalom – éltető közeg és nyughatatlan csatatér

2017. 03. 22.
Vannak olyan fogalmaink, amelyeknek realitása a működésükben nyilvánul meg. Ha viszont nincsenek hatásos életjelenségeik, akkor sem fölösleges beszélni róluk. Valahogy így vagyunk a civil társadalommal is.

Hazai körülményeink között meglehetősen nehéz élő civil társadalomról beszélni, pusztán egy-egy szegmensének vannak virulens megnyilvánulásai, de annak általános értelemben vett – valóban társadalmi – jelentőségére nézve kevés értékelhető mozzanatot tudunk felmutatni. A szakmai csoportok tiltakozó akciói megmaradnak a hivatás szűk körén belül, s még akkor sem váltanak ki a saját határaikat meghaladó következményeket, ha az általuk felvetett problémának eszmei-elvi alapon lennének az adott foglalkozási ágon belül tevékenykedő személyek érdekeit messze felülmúló, általános érvényű üzenete is.

Ugyancsak elgondolkodtató, hogy amennyiben az internetet posztmodern világunk Fórum Románumának tekintjük, és az ott megjelenő véleményeket, a kommentelők megnyilvánulásait a civil társadalom információcseréjeként értékeljük, akkor aligha kaphatunk megnyugtató képet az erőszakmentességről. Túl sok az indulat, a harag és a gyűlölködés, amely megfosztja a résztvevőket a párbeszéd egymást gazdagító lehetőségétől.

Ennek ellenére, bármit is akarjon elhitetni a kormányzat, tagadhatatlan, hogy hazánkban és a régiónkban lezajlott rendszerváltásban döntő szerepet játszottak a civil társadalmak, nélkülük sehol sem lehetett volna a pártállami rendszereket lebontani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!