Kereső toggle

Kilépés bizonytalan

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Mostantól minden alkalommal, amikor Orbán nyilvánosan szerepel, kifütyüljük… ez az egy útja van, hogy szembesítsük a valósággal. …Fütyüld ki te is, akárhol látod! Minden egyes füttyszó szög a politikai koporsójába, miközben zene a mi füleinknek.” („Füttykoncert Orbánnak” FB-oldal)

A vasárnapi eset akkor csak a kezdet, úgy tűnik. Egy képen láttam Juhász Pétert egy óriás halom dobozolt síp mellett ülni, szájában szivarmód lógó síppal, gondolom, a további akciókhoz még több eszköz kell majd. Bizonyosan megoldják majd a kérdést, lesz síp, lesz ember fújni, Orbán is lesz. Mi következik majd? Rejtőt picit módosítva : „Esténként az úri közönség verekszik. Kitűnő fémsípok! Belépés díjtalan! Megbízható elsősegély! Kilépés bizonytalan!”

Kínálkozna a lehetőség messzemenő következtetéseket levonni, hazánk mély morális válságáról értekezni az esemény kapcsán, mert való igaz, elég faragatlan modorra vall valakibe síppal fojtani a szót. Szóval ezek tényleg ronda dolgok. Még rondább dolog a teli tüdőből tiltakozó történészt fejbe csapni (ahogy ez meg is történt a téren). Kínálkozna tehát a lehetőség: dorongoljuk le sípoló Juhászt és „bandáját”, hogy milyen agresszívek, és leteremthetnénk az ünnepség szervezőit, hogy miért nem engedték be a fütty-főszervezőt a közönség közé rázni a pofonfát. Ezekkel a lehetőségekkel, köszönöm, most nem élek. Csak egy megjegyzés (plusz egy kicsi következtetés): Juhászék fent azt állítják, hogy ez az egy útja van, hogy  Orbánt szembesítsék a valósággal. Szeretném tévedésükre felhívni a figyelmet. Nézzünk bele a sípszakirodalomba:

„A jelzősíp több forrás szerint a polgári túlélő vagy vészhelyzeti készletek, csomagok egyik alapvető alkotóeleme.

E státuszát azzal vívta ki, hogy ha szükséges, segítségével felhívhatjuk magunkra mások, illetőleg társaink figyelmét akár segítségkérésről, akár hallótávolságon belüli kapcsolattartásról, esetleg előre megbeszélt sípjel alapján történő kölcsönös azonosításról legyen is szó. Mára a kereskedelemben is kapható rengeteg változata, többféle formában, anyagban, színben, és felszereltséggel (például iránytűvel kombinálva), kinek mi tetszik. Azonban, mint a legtöbb vásárolható és magunkkal vihető felszerelés-elem, a jelzősíp is csak akkor tölti be rendeltetését, ha az adott helyzetben nálunk van. A jelzősíp hiánya okozta esetleges hátrányt küszöbölhetjük ki azzal, ha elsajátítjuk egy egyszerű síp elkészítésének nem túl bonyolult, és mindössze egy éles bicskát igénylő fogásait.” (bozotmives.hu)

Kiderül tehát, hogy valóban kommunikációs eszköz a síp: vészhelyzet, figyelemfelhívás, segítségkérés, kapcsolattartás, azonosítás stb. Vehetünk is, és készíthetünk is ilyet. Egy polgári eszközről van szó, polgári használati szabályokkal. Viszont itt nem olvashatunk arról, hogy így lehet elhallgattatni valakit, így lehet kifütyülni stb, mert az nem polgári eljárás. Még tömörebben: valaki száját befogni nem kommunikáció. Úgyhogy a füttykoncert nem a valósággal való szembesítés útja. Hogy akkor hova vezet a füttykoncertezés? Egyetlen helyre: a balhéhoz, ahogy az stadionokban is szokott történni.

Az Együtt most Juhásszal együtt biztos elmegy néhány kamion sípot beszerezni, vagy faragnak egy csomót. Mi következhet? Bizonyosan megoldják majd a kérdést, lesz síp, lesz ember fújni, Orbán is lesz.  Balhé is lesz. Díjtalan belépés után az úri közönség verekedni fog, majd távozik, aki tud. Ez is lehet, de jobb lenne nem visszatérni a 2006 és 2010 közötti nemzeti ünnepek polgárháborús hangulatához – emlékezzünk rá, hova vezetett a verbális, majd fizikai erőszak éppen tíz évvel ezelőtt. Ez nem megoldás.

Mindenki tanulmányozza inkább a síphasználati szabályokat.

Olvasson tovább: