hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erdogan totális támadása Európa identitása ellen
München 2.0

2016. 04. 21.
1938 őszén a pánikba esett, meghasonlott, a háború – utoljára alig két évtizede átélt – borzalmaitól még az önfeladásnál is jobban irtózó Európa demokráciái képviseletében Chamberlain brit és Daladier francia miniszterelnök Benito Mussolini társaságában Münchenbe érkezett, hogy Európa jövőjét Adolf Hitler kezébe helyezze. Ehhez nem kellett mást tenniük, mint feláldozni leghűségesebb közép-európai szövetségesüket, Csehszlovákiát, amelynek megmentéséért sem a brit, sem a francia kormánynak nem akaródzott szembeszállnia a Harmadik Birodalom önbizalomtól duzzadó vezérével.

A csehszlovák konfliktust az akkori Európa demokráciái megoldhatták volna úgy is, hogy a hitleri Németországot akként kezelik, ami valójában volt: saját legveszedelmesebb, szó szerint halálos ellenségükként. Olyan országként, amely taktikai okokból ideig-óráig igyekezett az európai demokráciák kezelhető tárgyalópartnerének mutatkozni, de ez valódi szándékain mit sem változtatott. A hitleri mohóság miatt az események könyörtelenül rohantak az újabb, Európán belüli leszámolás irányába.

1938-ban Hitler kezére játszott, hogy Csehszlovákiát Franciaország és Nagy-Britannia csak úgy menthette volna meg, ha ehhez igénybe veszi a sztálini Szovjetunió segítségét. Ehhez az összeboruláshoz sem Párizsnak, sem Londonnak nem fűlött a foga. Még kevésbé annak a Lengyelországnak, amelynek akkori területén át az orosz csapatok elérhették volna Csehszlovákiát.

Csakhogy Európa korabeli vezetői a fenti, csupa-csupa érthető motivációtól (békevágytól, jóhiszeműségtől, az oroszokkal szembeni gyanakvástól) hajtva 1938 őszén a lehető legrosszabb döntést hozták, amikor gyakorlatilag Hitler kénye-kedvére bízták, hogy mikor robbant ki újabb és újabb konfliktusokat Európában – olyan konfliktusokat, amelyek a náci vezér csillapíthatatlan étvágya miatt előbb vagy utóbb törvényszerűen világháborúba torkollnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!