hetilap

Hetek hetilap vásárlás
2015, a történelem újra átment rajtunk
Rajcsányi Gellért írása

2015. 12. 29.
Több mint négy évtizede annak, hogy megjelent a The Camp of the Saints (A szentek tábora), Jean Raspail francia író regénye. Az 1973-as mű egyszerre volt nagy siker és botrányregény a maga apokaliptikus történetével, mely szerint a harmadik világbeli tömegek megindulnak Európába, amely bénultan nézi és tűri el az idegen, szegény tömegek beáramlását és honfoglalását, míg végül az utolsó bástya Svájcot is rákényszerítik sokáig őrzött határai megnyitására. A tradicionalista nézeteket valló Raspail műve akkor született, amikor még csak korlátozott számú vendégmunkás tartózkodott és dolgozott Nyugat-Európában. Története akkoriban csak egy távoli jövőben megvalósuló disztópiának tűnhetett. Idén valósággá lett. Raspail műve nem irodalmi nagyságában rejlik: jobbára száraz és kiszámítható politikai pamfletről van szó, ami ráadásul nem mellőzi a fölösleges és vállalhatatlan rasszista felhangokat sem. De maga a cselekmény, a könyvben szereplő politikai akciók és reakciók kísértetiesen hasonlítanak arra, ami idén Európában és Európával történt.

2015 volt az az év, amikor a történelem újra bekopogott a kapunkon. Mit kopogott – bejött és átment rajtunk, kérdés nélkül. Voltak ebben segítői is, jó- és rossz szándékúak egyaránt. És voltak ellenállók is, jó- és rossz szándékúak egyaránt.

Hallgassa meg a cikkhez kapcsolódó rádióanyagot!

Pedig milyen elrendezetten indult hazai és európai történelmünk legutóbbi fejezete! A sorsfordító 1989-es esztendő körül, alig egy-két év alatt elbukott a világkommunizmus, globális háború helyett békés és előre letárgyalt átmenettel. Ezzel párhuzamosan Nyugat-Európában a gazdasági közösségből megszületett az Európai Unió, deklaráltan nagyívű politikai célokkal. Az optimista kilencvenes évek lendülete a kétezres évek elejéig kitartott: újra elnyert szabadságunkban egyenes út vezetett a NATO-, majd az EU-tagságunkhoz. Eközben az Európai Unióban megtervezték, majd 2002-ben be is vezették az eurót. Emlékezünk még ezekre az évekre? Olyan eleve elrendeltnek, természetesnek és logikusnak tűnt minden: haladunk előre az egységes Európa felé, majd együtt egységesülünk tovább, a kilátásaink pedig egyre szebbek lesznek, és húsz éven belül most már tényleg utolérjük Ausztriát, és cukrászdákat nyitunk Bécsben. Ne mosolyogjanak a mából visszafelé a fenti naivitásokra, csak emlékezzenek vissza a kilencvenes évekbeli és ezredforduló utáni közmegegyezéseinkre!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!