hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Giczy: Tüntetések után – és előtt

2014. 11. 06.
A tervezett internetadó visszavonásáért lezajlott országos tüntetéssorozat olyan félreérthetetlen üzenetet küldött a kormánykoalíciónak, amely messze túlmutat egy újabb adóteher elleni tiltakozás reálisan feltételezhető méretein. S itt nem is a közbekiabálásokra kell elsősorban gondolnunk, hanem a transzparensekre, amelyek alatt gyülekezett, és amelyeket magasra emelve vitt a tömeg. Mert ebben a műfajban is az elröppenő szavaknál meggyőzőbb és egyetemesebb jelentőségű a leírt szöveg, amely ezúttal „bűnözőnek” bélyegezte és távozásra szólította fel a kétharmados választási győzelemmel regnáló kormányzatot.

Az országos tüntetés-sorozat szétzúzta a megdönthetetlennek hitt hatalom mítoszát. Néhány elvakult fideszes vélemény-formálótól eltekintve még a kormánypárti sajtóban is tapasztalható a meghökkenés, hogy mindez miért és hogyan is történhetett meg. Megmutatkozik ez a rendíthetetlen csahosok idegességről árulkodó publicisztikáiban is, amelyek éppen a legyőzhetetlenséget próbálják visszaperelni az esemény tényszerűségeit tagadva. Ellenzéki machinációt szuggerálnak. Ami persze, ha úgy volna, akkor sem lenne kifogásolható. Miért is lenne az? Egy demokráciában gyakran előfordul, hogy az ellenzék a kormányzattal szemben tüntet. Akik ezt pejoratív formában, vádként fogalmazzák meg, nem az ellenzéket, hanem önmagukat leplezik le. A saját demokrácia-fölfogásukat, és azt, hogy számukra nincs, nem is lehet legitim ellenzék, csak nemzetellenes machináció.

Valójában a politikai ellenzék akkora erőt, mint a demonstrálók, nem tud felmutatni. De a kormányzatot körömszakadtukig védelmezők számára nincs más menekülési útvonal, hogy megtépázott eszméiket menekíthessék a rájuk nehezedő kudarc árnyékából. Hiszen az országos tüntetéssorozattal kapcsolatban a külföldi, azaz külső beavatkozási-gyarmatosítási szándékra értelmetlen lenne hivatkozni. A gyengébb idegzetűek azonban még ezt is megpróbálják, és a tüntetésen jelenlévő amerikai ügyvivőre terelik a figyelmet. Azt ugyan nem mondják, nem mondhatják, hogy a tüntetést ő szervezte, de a jelenléte ellen kifogást emelnek. Ami azért is kézenfekvő, legalábbis az ő logikájuk szerint, mert az Egyesült Államokból való kitiltás kapcsán az ügyvivő is, hazája is az érdeklődés középpontjába került.

Az, aki most politikai publicisztikáiban az Egyesült Államokat veszi célba, meg kell mondanunk, következetes önmagához. Mivel a pártállam idején is elkötelezett újságíró volt, ezúttal sem tesz egyebet, mint a korábban is használt kommunista frazeológiáját alkalmazza. Nála ugyanúgy hiányzik a tükörbenézés hajlandósága, mint a kollégájánál, aki nem röstellte a tüntetők genetikai adottságait tollhegyre tűzni, s annak torz és célzatos karikatúráján élcelődni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!