hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Padlóközelben a felsőoktatás

2013. 07. 04.
Március 21-én a Kossuth Rádió 180 perc című reggeli magazinműsorában a Rádió angliai tudósítója arról számolt be, hogy Nagy-Britannia magas, 7,6 százalékos államháztartási hiánya miatt minden minisztérium költségvetését csökkentik 10 százalékkal két minisztérium kivételével. A kedvezményezettek az oktatás és az egészségügy. Ezzel szemben Magyarországon a rendszerváltozás 23. esztendejének talán legmostohábban kezelt területe éppen ez a két stratégiai ágazat, amelyet folyamatos forráskivonás és kézi vezérléssel terhelt irányítás sújt.

Az egészségügyben ugyan történtek különböző konszolidációs lépések az elmúlt években, de ezek nem tudták megakadályozni az orvosok és az egészségügyi szakapparátus elvándorlását. Más a helyzet az oktatás (különösképpen a felsőoktatás) területén, ahol elképesztő méretet öltött az alulfinanszírozottság és a káosz. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan alakult a felsőoktatás állami támogatása 2005 és 2012 között, valamint bemutatjuk a 2013-as tervezetet. Ahhoz, hogy reálértékben tudjuk összehasonlítani a számokat, a KSH hivatalos, az adott évre vonatkozó összesített inflációadataival is számolunk.

Érdemes megnézni, hogy a felsőoktatás mindenkori költségvetési támogatása hogyan viszonyul az ország gazdasági teljesítőképességéhez: a fenti táblázat alapján 2005 óta a felsőoktatás pénzügyi támogatása reálértéken számítva nagyjából a felére csökkent. (A 2012-es év negyedik negyedévében – adathiány miatt – a megelőző év negyedik negyedéves GDP-adatával számoltunk. 2013-ra 1,5 százalékos GDP-növekedést helyeztünk kilátásba az MNB előrejelzése alapján.)

2005 és 2009 között a felsőoktatás költségvetési támogatása a GDP arányában nagyjából 0,73 százalék (alsó táblázat). A 2010–2013 időszakban ez az arány tovább romlott, a 2013-as évre előirányzott 0,43 százalék pedig csak a szégyenletes jelzővel illethető. Az uniós irányszám 1,2 százalék lenne.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!