hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A macska-egér játék

2013. 06. 13.
Viviane Reding, az Európai Unió igazságügyi biztosa, aki eddig sem tartozott az Orbán-kormány kedvencei közé, a múlt hét végén interjút adott a bécsi Der Standardnak, és ezzel végképp bizonyította, hogy nevét – bizonyára Rui Tavaressel, az Európai Parlament jelentéstevőjével együtt – a magyar jobboldal méltán iktathatná akár az alaptörvénybe is; természetesen a nemzet európai ellenségeinek egyre hosszabb sorában. Reding asszony ugyanis az újságíróval folytatott beszélgetésben most azzal tetézi régtől ismert magyarságellenes aknamunkáját, hogy egyrészt egyértelműen leszögezi: márpedig Magyarországon „módszeres” alkotmánysértés folyik, másrészt éppen ezért félreérthetetlenül kilátásba helyezi a bizottság hasonlóképp szisztematikus, következetes fellépését a rezsim jogsértései ellen.

Ahhoz persze, hogy az igazságügyi biztost itthon afféle politikai mumusként állíthassák be, a kormány emberei valótlan vádak folyamatos hangoztatására kényszerülnek. Ezek közül az úgynevezett kettős mérce alkalmazására való hivatkozás a leggyakrabban használt sületlenség, de sűrűn emlegetik Viviane Reding karrier­vágyát is, mondván, csak azért támadja a magyar kormányt, mert indulni fog a bizottság elnöki posztjáért, és így reméli megszerezni az EP baloldali, liberális és zöldpárti frakcióinak támogatását. Ez a jellegzetes Fidesz-módszer: ha valakinek a véleménye, meggyőződése, szakmai argumentációja nem felel meg a kormánypárt érdekeinek, azonnal személyében támadják, elfogultsággal és egyéni haszonleséssel gyanúsítják. Csak azzal nem számolnak, hogy a szokásos belföldi hecckampánynak odakint mennyire kontraproduktív a visszhangja, és milyen kivételes visszatetszést kelt az unió színterein.

Reding most mindenesetre imponáló higgadtsággal beszél arról, hogy amikor a bizottság „igazságügyi hatóságként lép fel, akkor mindennek jogilag támadhatatlannak kell lennie ahhoz, hogy megállja a helyét az Európai Bíróság előtt”. A riporter kérdésére pedig – Vajon Orbán Viktor macska-egér játékot folytat-e az unió­val? – így válaszol: „A bizottság a szerződések őrzője, és mint ilyennek, az ehhez hasonló helyzetekben is meg kell őriznie a józanságát. Mi törvények és tények alapján cselekszünk.” Majd elmondja azt, amiről persze a magyar kormány képviselői hallgatnak. Hogy tudniillik az egyes országok átfogó gazdasági és költségvetési értékelésébe újabban felvették az igazságügyi barométert is, mert felismerték, miszerint a befektetési bizalom előfeltétele a független igazságszolgáltatás. „Az igazságszolgáltatási politika gazdaságpolitika is.”

Arra a kérdésre pedig, hogy a magyar kormány jogsértései mostanában miért váltanak ki a korábbiaknál sokkal erősebb reagálásokat az európai nyilvánosságban, Reding emlékeztet a lisszaboni szerződés jelentőségére; minthogy az megerősítette a bizottság illetékességét igazságügyi kérdésekben. És, mivel ráadásul az Alapvető Jogok Chartáját integrálták a szerződésbe, „a jogállamisággal nem lehet viccelni”. A biztos világosan megfogalmaz egy lényeges elvi álláspontot is, amikor kifogásolja, hogy a kétharmados többség birtokában a magyar kormány néhány havonta megváltoztatja az alkotmányt: „Törvényeket beemelnek az alkotmányba úgy, hogy az Alkotmánybíróság már nem minősítheti ezeket alkotmánysértőnek.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!