hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem lehetne törvényesen?

2013. 05. 02.
Hát mégsem vonultak. Persze, ha a Nemzeti Érzelmű Motorosoknak volnának valódi nemzeti érzelmeik, egyáltalán nem is akartak volna a német neonácik mintájára demonstrálni – se a zsinagóga előtt, se máshol –, minthogy az antiszemitizmus, tévedések elkerülése végett, nem fér össze a nemzeti érzülettel, amely csak tisztességes ember sajátja lehet; tisztességes (magyar) ember pedig nem rasszista. De hát tudjuk, a szóban forgó motorosok nem így gondolják. Ők, ha már egyszer sem a rendőrség, sem a bíróság nem hagyta jóvá, hogy épp az Élet Menetével egy időben adjanak gázt a Dohány utcai zsinagóga előtt, hát megpróbáltak ugyanazon a napon, legfeljebb más címmel és útvonalon, de mégiscsak a saját gyalázatos nézeteik propagálására motorozni Budapesten. A trükk nem sikerült: a rendőrség ezt a változatot is betiltotta.

Helyes – az ilyen és hasonló provokációkat mindenképp meg kell akadályozni. De nem úgy, hogy a miniszterelnök – mindkét esetben Steiner Pál szocialista képviselő felszólítására – maga interveniál a belügyminiszternél, az pedig utasítja a rendőrséget. Ha ezentúl bármikor bármilyen náci „megmozdulás” tervéről értesülünk, szóljunk csak Steinernek, intézné már el Orbán Viktornál, hogy a rendőrség felhatalmazva érezhesse magát a megfelelő döntésre? Ez a „legfelső” protekció volna a jogállami megoldás? És Steiner mint ügyeletes vészjelző?

Némely kormánypárti politikus – például Szájer József az Európai Unió parlamentjének legutóbbi vitáján – komolyan állította, hogy Orbán intézkedését a sokat vitatott negyedik alkotmánymódosítás tette lehetővé, mert kimondja, hogy az emberi méltóság védelmében a véleménynyilvánítás szabadsága korlátozható. Ez a hivatkozás azonban hamis.

 Tudniillik a gyülekezési törvény eddig is lehetővé tette az emberi méltóság védelmét, ám a rendőrség – a bevett bírói gyakorlatra hivatkozva – ezt a lehetőséget úgy értelmezte, hogy azzal kizárólag az adott rendezvény során bekövetkező jogsértés esetén élhet. Magyarán, egy bejelentett demonstráció előzetes tartalmi megítélésére nincs joga, de amennyiben a helyszínen megvalósul a bűncselekmény, akkor és ott már felléphet a szervezőkkel szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!