hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kétfélék

2013. 04. 25.
Ha eddig nem tudtuk volna, „kétféle fiatal létezik ma Magyarországon” – világosított fel bennünket Kocsis Máté, a kormánypárt szóvivője. Nem, nem arra utalt a Fidelitas országos választmányának ülése után, hogy vannak például fiatal fiúk, meg fiatal lányok – holott ez legalább vitán felüli, kézenfekvő megállapítás lett volna –, ő másként osztotta ketté a magyar fiatalságot. „Az egyik csoport tagjai állandóan balhéznak, törvénytelenkednek, kiabálnak és a kamerák kereszttüzére vágynak mindenféle figyelemfelhívó és erőszakos akcióval, a másik csoport pedig az, amelynek képviselőivel ma találkoztam.” Vagyis utóbbiak értelemszerűen a derék Fidelitas-tagok, akik „kevesebbet vannak a híradókban, kevesebbet szerepelnek, másképp tervezik szolgálni a hazájukat, dolgoznak szépen csendben a háttérben, s mindent megtesznek azért, hogy igazságos, élhető, jobb lehetőséget biztosító jövőjük legyen a fiataloknak”. Nem mellesleg pedig „meg tudják saját magukat és a nemzetet is védeni”.

Bár ez a tiráda mélyen jellemző a Fidesz gondolkodására és kommunikációjára, azért korántsem eredeti. A felhasznált toposzt, amely még a hatvanas évek úgynevezett szocializmusában is dívott, a múlt század közepéről kölcsönözték: az akkor előszeretettel használt frázis úgy szólt, hogy vannak a huligánok – ez a mára megkopott kifejezés Nyugatról „gyűrűzött be” –, és vannak a dolgozó nép jóravaló gyermekei, akik úgyszintén a béketábort erősítik. Kocsis tehát ezt a mintát cifrázza, amikor egyfelől kriminalizálja a „balhézó, törvénytelenkedő, erőszakos” fiatalokat – mégpedig amúgy általában mindazokat, akik tiltakozni merészelnek a különféle hatalmi törekvések ellen –, másfelől szembeállít velük egy becsületes, „nemzetvédő” többséget. Az egykori és a mai definíció között mindazonáltal nem elhanyagolhatóak a különbségek.

A „klasszikus” állampárti szlogen ugyanis nem azokat definiálta, akik politikai értelemben állást foglaltak a rendszerrel szemben, netán tüntettek ellene – hiszen azokban az években még nem létezett a demokratikus ellenzék, utcai megmozdulások pedig elképzelhetetlenek voltak. Huligánon egyfajta beilleszkedni nem akaró, túlságosan „lazának”, netán deviánsnak tekintett, hellyel-közzel munkakerülő, jobbára alkoholizáló fiatalembert kellett érteni, aki kezelhetetlenségével megzavarta a népi demokráciát „szépen, csendben” építők nyugalmát. De ez nem kifejezetten politikai, inkább társadalmi megbélyegzést jelentett; és főként senki nem mondta azt, hogy a huligánokon kívül csak öntudatos, derék KISZ-esek élnek az országban.

A Fidesz szóvivője ma viszont egyértelműen minősíti a kétféle fiatalságot; míg az egyik oldalon mihasznák kiabálnak, addig a másikon, s természetesen a Fidelitas égisze alatt találjuk a jobb jövő igazságkereső kovácsait. Ugyanakkor nem kevesebbet állít, mint azt, hogy akinek ez a kormánypárti igazság derogál, és ebbéli meggyőződésének hangot ad, attól – mint utal rá – meg kell védeni a nemzetet. Csakhogy ma állítólag demokráciában élünk, és az állam polgárainak vannak alapvető jogaik; egyebek között a gyülekezés és a szólás szabadsága. A tüntetés pedig immár nem ab ovo elítélendő viselkedésforma, hanem csakúgy a társadalmi elégedetlenség kifejezésének legális eszközei közül való, mint az állampolgári engedetlenség különböző formái. Azok a fiatalok, akik használják ezeket, igen sokak szerint éppen azért a Kocsis által emlegetett, „élhetőbb, jobb lehetőségeket kínáló országért” szállnak síkra, amikor tiltakoznak a magyar alkotmányos jogállam szisztematikus lebontása ellen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!