hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Előre a török úton?

2012. 03. 29.
Rejtelmes interjút adott Csaba László közgazdász professzor nemrég az Indexnek. Azt mondta, hogy a kormánynak nem kell mindenképpen megállapodnia az IMF-fel. A beszélgetés első felében Csaba még feltételes módban fogalmaz, amikor arról beszél, mit tanácsolna a miniszterelnöknek, ha módjában állna találkozni vele. Kifejtené, hogy a közelmúltban történtek olyan pozitív világgazdasági változások, amelyek lehetővé tehetik, hogy ne vegyük igénybe a Nemzetközi Valutaalap hitelét, vagyis - mint megvilágítja - a magyar tárgyalódelegációnak persze azt kell kommunikálnia, hogy „meg fogunk állapodni, de van B és C verzió is. A B szerint megállapodunk, de nem mindenről, és nem minden áron, a C változat pedig, hogy esetleg nem".

Mindemellett a professzor azt sem mulasztja el leszögezni, hogy bár nincs recesszió, de „azért jönnek szomorú adatok a beruházások területéről, az ingatlanpiacról. Ezek a növekedési kilátásainkat rontják, ezek miatt nem lehet pontosan tudni, hogy a vállalt költségvetési hiánycélokat idén és jövőre mekkora növekedés mellett kell elérni". Más helyütt pedig felhívja a figyelmet arra, hogy az IMF-fel való megállapodást azért nem bánná, „mert ez azt üzenné a befektetőknek, hogy nem lesz sok nem konvencionális gazdaságpolitikai intézkedés a jövőben. Ettől a piacok nagyon tartanak, mert bármilyen rossz hírt be tudnak árazni, de a bizonytalanságot nem".

Tehát, a költővel szólva, Csaba László azt álmodta, hogy két macska volt, és játszott egymással. Vélhetően nem lesz szükségünk a valutaalap biztosítékára, mondja megfontoltan, majd hasonló körültekintéssel úgy ítéli meg, hogy a rossz adatok, a beláthatatlan jövő és a befektetők elengedhetetlen megnyugtatása végett mégiscsak ajánlatos egyezségre jutni az IMF-fel. Idáig még követhető a jeles közgazdász gondolatmenete, sőt, ha úgy tetszik, egyenesen bámulatra méltó a dialektikája. Az interjú igazi meglepetése máshol rejlik.

A riporter ugyanis egyszer csak ezt kérdi: „Amiről mi itt beszélgetünk, azt elmondta már a kormányfőnek?" És erre Csaba - aki a diskurzus elején még úgy fogalmazott, hogy „elmondaná" a nézeteit, ha megkérdenék -, most váratlanul így felel: „Volt egy szűk körű megbeszélés." Majd hozzáteszi, hogy „a részleteket viszont nem szívesen mondanám el".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!