hetilap

Hetek hetilap vásárlás
2009. január 16-ai számunkban írták

2009. 01. 17.
Vallásügyi figyelmeztetés

Alighanem igaza van Balog Zoltánnak, az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottsága elnökének, amikor a Heteknek adott interjújában azt mondja, hogy a szocialisták holdudvarában azok az egyházpolitikai szakértők, akik annak idején az Állami Egyházügyi Hivatal köreiben mozogtak, és hogy még az MSZP hívő tagozatának volt elnöke is, III/III-as volt. Balog úr viszont mélyen hallgat arról, hogy az úgynevezett „történelmi” egyházak (mindenekelőtt a katolikus egyház) vezetőinek számottevő része is jelentett a III/III-nak. És ami ennél is rosszabb: ezek az egyházak máig sem hajlandók szembenézni ezzel a ténnyel, és nem járulnak hozzá felső- és középvezetőik átvilágításához.
Üdvözlettel:
Alemán Mónika
Budapest

Kicsoda Seres Mária, és mi köze Tomcathez?

A napokban berobbant a közéletbe Seres Mária, aki eddig néhány hét alatt a szükséges 200 ezerből 85 ezer aláírást gyűjtött a képviselők elszámoltatásának ügyében kezdeményezett, amúgy mindenki számára szerethető népszavazásához. Magáról ezt állítja: „nem foglalkozom politikával – mint az emberek többsége –, és nem is vonz a politikusi lét. Nem is értek hozzá.” De ki ő igazából? És miért éri meg aláíró ívekkel rohangálni?
Gyorsan megtudhatjuk az interneten, hogy az alaposan kidolgozott  www.seresmaria.hu ugyanazon a kis nyíregyházi szerveren lakik, ahol Tomcat www.zoldpart.hu oldala.
Ez, biza, megér egy kis figyelmet, mert a hölgynek már 85 ezer ember adta meg személyes adatait az aláírt íveken, míg Tomcat – ahogy azt ő is állítja – az utóbbi napokban nyomdában készíttetett üres ajánlószelvényeket a lassan teljes botrányba fulladó ferencvárosi időközi választásokra.
Seres Máriát nem szereti a Google, a népszavazási kezdeményezésig nem volt egy tipikus netizen. De ha Stekler Ottóval, Tomcat pártelnökével együtt üti be az ember, akkor azért beszél a net. Kiderül, hogy Seres Mária és Stekler Ottó közös listán indult a Zöld Párt színeiben a 2004-es EP-választásokon. Illetve indult volna, de sajnos az egész listát elkaszálták érvénytelen – utólag módosított – ajánlószelvények leadása miatt.
Mostanában a fél ország kapta Seres Mária spamjeit a postaládájába, és nem csak ismerősöktől. Van spamwiki oldal Magyarországon, ahová fel is tették, de ott a spamwiki szakértője azt a véleményezést adta, hogy ez nem spam. Az nyilván csak véletlen, hogy a spamwiki alapítója Blogin, Tomcat Bombagyárának egyik szerkesztője.
További adalék, hogy Tomcat pártja a képviselők elszámoltathatósága ügyében már gyűjtött legalább 50 ezer aláírást. Seres Mária kérdése: „Egyetért-e Ön azzal, hogy szűnjön meg az ország­gyű­lési képviselők elszámolási kötelezettséggel nem terhelt költségtérítése?” Tomcat pártelnöke, Stekler Ottó kérdése: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?”
Miért érdekes ez? Mert itt most nemcsak a Fradiról van szó, hanem nagy nemzetközi meccs közeleg. Az EP-választás, ahol már 20 ezer aján­ló­szelvénnyel listát lehet állítani. Az csak ráadás, hogy ha a független civil Seres Mária összegyűjti a 200 ezer aláírást, akkor a népszavazás is épp aznap lehet, ennek minden előnyével. Sajnos a választási gyakorlat szerint, ha egy „polgártól” két ajánló érkezik, mindkettő mérlegelés nélkül érvénytelen. Érthető, hisz tilos egy választópolgárt a pártpreferenciájáról faggatva nyomozni. Így hiába igazi az egyik, és hamis a másik, az igazit leadó lúzer feleslegesen dolgozott. Ellenőrizni csak az adatok helyességét lehet a nyilvántartásokban.
Üdvözlettel:
Egy kutató

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!