hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy brosúrával később

2006. 03. 21.
A Hetek 2006. március 10-ei számában közölt „Oligarchák a Szentföldön” című cikkhez néhány megjegyzést szeretnék fűzni, mert a szerző – ahogyan Magyarországon szokás mondani – itt-ott „lemaradt egy brosúrával”.

A Bnej Szakhnin együttese tavalyelőtt nyerte el az Izraeli Kupát, tavaly részt vett – aránylag sikeresen – az UEFA-kupában. A klub elnöke kijelentette, hogy a csapat büszkén képviseli a rangadón Izraelt. Nem volt sem fizikai, sem lelki akadálya annak, hogy a játékosok az izraeli himnuszt vigyázzállásban hallgassák végig és az izraeli zászlóval fussanak körbe a Ramat Gan-i stadionban. A csapatnak zsidó edzője van, és több zsidó játékoson kívül egy ghánai és egy lengyel tagja is. A csapat kapitánya, Abasz Szuam az izraeli válogatott állandó tagja, csakúgy mint a tel-avivi Hapoel kitűnő arab játékosa, Walid Badir. 

A Maccabi Haifa bajnokcsapatban is több arab játékos van, és a vegyes lakosságú városban a csapat szurkolóinak is jó része arab. Igaz, hogy a Szakhnin és a jeruzsálemi Betár közötti legutóbbi mérkőzés botrányba fulladt. A botrányok azonban inkább a Betár szurkolóira jellemzőek. Ők nem egyszer bántalmazták Jeruzsálemben a tel-avivi vagy a haifai csapatok szurkolóit. A magyar körülményeket ismerőknek ők leginkább a B-Középet juttatják eszükbe. Ha nem is az „Auschwitzba megy a vonat”-ot zengik, de a „Halál az arabokra” gyakran elhangzik a jeruzsálemi stadionban. 

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!