hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jog kéz-szabály

2002. 05. 05.
Egyetlen erkölcsi érték sem jelenthet jogi előnyt képviselőjének másokkal szemben. A jobbkéz-szabály nem használható a politikában, itt a jobbról érkezőnek nincsen előnye, nem kell neki kötelezően elsőbbséget adni. Veszélyes joggyakorlat kezd kialakulni, ahol a jogértelmezés alapja többé nem az írott jogszabály, a törvény, hanem az ítélet által érintett személyek erkölcsi értékképviselete. A jogegyensúly felbillentésére tett kísérletek bizonyítják, hogy a jogi visszaélést elkövető politikai, vallási közösségek céljaikat tekintve felsőbbrendűséget éreznek, értékeik kiválóbbságát pedig jogi eszközökkel kívánják rögzíteni. 

Ez a forgatókönyv ismert a történelemből, minden politikai, vallási egyeduralom kezdete a jogi megkülönböztetés, a jog felhasználása a célok eléréséhez. A hagyomány szerint az ilyen államfelfogást az emberi döntési szabadság tiszteletének hiánya jellemzi, ahol minden olyan változtatási kísérlet, mely eltér a politikai és vallási uralom akaratától, a jog eszközeivel felszámolandó. Ez esetben az állam védelme, ami egyet jelent az állampolgárok védelmével, összemosódik az adott politikai, vallási irányzat védelmével, és ennek érdekében törvényesnek, sőt kötelezőnek tartja a jogi fellépést bármely más irányzattal szemben. Alapgondolata e rendszerfelfogásnak, hogy a személyes döntés, ha ütközik a vezetés által képviselt értékrenddel, bűncselekmény. A jog alapja a fennálló hatalom által jónak ítélt értékek mellett való kiállás mértéke lesz, így az állami és a vallási vezetésben felfelé haladva nő a másokkal szemben használható jogi erő, hogy végül a rendszer élén állónak mint a jó legteljesebb képviselőjének és letéteményesének végképp megszűnjön a törvényi korlátozottsága, hogy többé semmi ne akadályozza a közjóért való munkájában. Cselekedeteinek helyességét már nem polgártársai ítélik meg, az erkölcsi értékrend legmagasabb szint? képviselete önmagában elegendő ehhez. Ő a döntéseiben megkérdőjelezhetetlen, a csalhatatlan vezető. A történelem azonban bebizonyította, hogy minden jogi alátámasztás ellenére előbb-utóbb a tévedhetetlen vezető eszménye összeomlik, miután a képviselt értékek hiánya egyre szembeötlőbbé válik. 

Nem kérdéses, hogy a törvény szembeállítása az állampolgárok többségének döntési akaratával azt jelzi, hogy újra megjelent az a jól ismert törekvés, mely az emberek választási lehetőségét egyetlen abszolút jó elfogadására korlátozná. A jelenlegi korszak ugyan már nem kedvez az egyeduralom kialakításának, de a törvények felhasználása a jogalkotó akaratával, vagyis az állampolgári jog biztosításával szemben mindenképpen erős riasztócsengőhang. Ha a legkisebb mértékben is megengedhetőnek fogadja el a társadalom, hogy a szabályok alól felmentést adjon magának bármely politikai, vallási vezetés, pusztán az önmagáról alkotott véleménye alapján, abban a pillanatban teret enged az egyszer? polgárral szembeni hatalmi visszaélésnek.

A jog nem eszköz a célok megvalósításához, hanem minden állampolgár számára egyforma szélesség? keret, mely ugyanakkora mozgási lehetőséget ad mindenkinek, legyen bármely politikai vagy vallási értékrend képviselője. 



Tisztelettel: Kátai Attila

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!