hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mississippi-projekt
„Tiszta szén”, tiszta kudarc

2016. 07. 28.
Az Obama-kormány már gyakorlatilag a megalakulása napján központi kérdéssé tette a bolygót fenyegető klímakatasztrófa megfékezését. Ennek eszközeként szolgált a Mississippi államba telepített „tisztaszénerőmű”, amely a maga forradalmi technológájával új fejezetett nyithatott volna az energiafelhasználásban - olvasható a The New York Times aktuális elemzésében.

A többi, hagyományos szénalapú erőművel szemben ugyanis a „tiszta” erőmű a szén elégetésekor nem bocsátja ki a szén-dioxidot a levegőbe, hanem elraktározza. A kormány ígéretes lehetőséget látott a projektben, ezért hatalmas állami támogatás biztosítása mellett megbízta a Southern Companyt a szénerőmű megépítésével. A megvalósítás azonban finoman szólva sem zajlik zökkenőmentesen: a SEC, az amerikai tőzsdefelügyelet a napokban csalás megalapozott gyanújával vizsgálatot indított a cég ellen, amelynek ráadásul a helyi lakosok tömeges pereskedésével is számolnia kell.

Pedig a terv megszületésekor még mindenki optimista volt. Azt ugyanis nagyon kevés szakember vitatja, hogy a fosszilis erőforrások környezetbarát felhasználása életbevágóan fontos kérdés. Nemcsak azért, mert az eltüzelt szén közel 45 százalékban felel a légkörbe bocsátott káros anyagokért, hanem azért is, mert a globális villamosenergia-termelés háromnegyedét még mindig a széntüzelésű erőművek biztosítják. Hovatovább az Amerikai Egyesült Államok bővelkedik olcsó és könnyen bányászható szénben, sőt, a beruházással fel lehetett volna lendíteni Mississippiben a már régóta haldokló szénbányászatot is, sőt, a térség egész gazdaságát. A helyszínként kijelölt Kemper megyében azért is fogadták kitörő örömmel a bejelentést, mert az ígéretek szerint legalább 12 ezer új és jól fizető munkahely jött volna létre az Államok legelmaradottabb térségében, ahol a munkanélküliség duplája az átlagosnak.

A szóban forgó CCS (carbon capture and storage)-eljárás lényege, hogy az erőmű nem engedi, hogy a felhasznált és elégetett szénből felszabadult szén-dioxid a légkörbe kerüljön, hanem azt megköti és elraktározza. Ezután a szén-dioxidot sűrített formában csöveken keresztül elszállítják és „deponálják”. Az első tervek szerint az így eltárolt szén-dioxidot elsősorban arra használnák föl, hogy a mélyben lévő és nehezen hozzáférhető kőolajtartalékokat ennek segítségével a felszín közelébe nyomják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!