Kereső toggle

Álláskeresési tippek

Legyen képünk hozzá?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jó külsejű férfiként előny, míg szép nőként akár hátrány is lehet az önéletrajzhoz mellékelt fotó - állítja egy friss izraeli kutatás.

Az önmagában aligha újdonság, hogy az előnyös külső túldimenzionálása bizony jócskán megjelenik az álláskeresés, a munka és az elérhető keresetek terén is. Az attraktív külső ugyanis számos kutatás szerint impozánsabb fizetési íveket és néha még hangzatosabb karriereket is produkálhat. Ám az izraeli Ben Gurion University „Are good-looking people more employable?” (azaz: Az előnyös külsejűeket szívesebben alkalmazzák?) elnevezésű felmérése számszerűen is rámutatott a vonzó külső és a hatékony állásvadászat összefüggéseire.

Akkor most kell fotó álláskeresésnél az önéletrajzba, vagy nem? Tulajdonképpen igen is, meg nem is. Mindez attól függ, hogy a nem mindig stabil lábakon álló közvélekedés szerint előnyös külsejűek vagyunk-e. Az egyetem és a vele együttműködő kutatóközpont a vizsgálata során több mint 5 ezer önéletrajzot küldött el a kutatás pillanatában is valós, aktív, mintegy 2500 álláshirdetésre. A csapat a teszteléshez szándékosan többféle CV-t is készített. A pályázati anyag tartalmazta előnyös külsejű nők és férfiak, majd átlagos vagy kevésbé előnyös külsejű nők és férfiak fotóit, míg egy további blokkban csak úgy, fotó nélkül szerepeltek az állásra pályázók. 

A kutatás mindenesetre meghökkentő eredményekre jutott: míg férfiként kifejezetten előnyös lehet a vonzó külső az álláspiaci érvényesülésben és a karrier építésében, nőként ugyanez gyakran már hátrány. Még akkor is, ha a többség rendszerint épp az ellenkezőjét gondolja. És pont ezért nem mindegy, milyen fotó kerül az önéletrajzba. 

A kutatás szerint ugyanis a fotójuk alapján előnyös megjelenésű férfiakat sokkal szívesebben hívták be interjúra, mint az állásért fotó nélkül harcba szállókat. Ám az átlagos vagy előnytelenebb külsejű férfiaknak még ennyire sem kedvezett a teszteredmény: őket már feleannyi interjúra sem hívták be, mint jóképű versenytársaikat. Mi több: ők még a fotó nélküli pályázóknál is kevesebb visszajelzést kaptak…

Meglepő módon a női álláskeresők esetében épp fordított reakciót váltott ki a toborzást és kiválasztást végzőkből a jelöltek külseje. Így a fotó nélkül pályázó nők 22 százalékkal több állásinterjú-meghívást kaptak, mint a fotóval pályázók. A legszembetűnőbb különbség viszont a vonzó fotóval pályázó nők és a fotó nélkül pályázók között mutatkozott. Itt már 30 százalék volt a különbség: csakhogy a fotó nélküliek javára! Csak hab a tortán, hogy a vizsgálat direkt kitért a közvetlen ügyfélkapcsolattal járó, úgynevezett „front office pozíciókra” is, ahol még az előnyös megjelenés elvárása sem lenne indokolatlan. A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy az eredmények hátterében tulajdonképpen a „klasszikus” női vetélkedés és rivalizálás áll. Ami pedig azért is tud ilyen nagy teret hódítani, mert a HR-szakmában valóban felülreprezentált a női munkavállalók aránya.  

A nem minden tanulság nélküli felmérés alapján tehát ki-ki eldöntheti, vajon úgy jár-e jobban, ha fotóval, vagy úgy, ha történetesen inkább fotó nélkül pályázza meg a kiszemelt állást. A kérdést még tovább bonyolíthatja, hogy maga az álláshirdetést feladó vállalat kér-e fotót a pályázóktól az önéletrajzhoz. Az ugyanis íratlan szabály, hogy ebben az esetben mindig tanácsos követni a cég elvárásait. Ez ugyanis fontos szűrő: aki csak azért se teljesíti az elvárást, arról joggal feltételezik, hogy majd a megpályázott pozícióban se fogja követni a cég utasításait.

Olvasson tovább: