hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zűrös generációváltás

2016. 02. 25.
Modern örökösödési háborúk

Mi lehet nehezebb egy jelentős vagyon megszerzésénél? Annak megtartása biztosan. A The New York Times írása szerint azonban legalább ekkora fejtörést, időt és energiát igényel egy méretes örökség igazságos szétosztása is.

„Próbálják átérezni a 61 éves Shari Redstone helyzetét” – kezdi a legfrissebb kálváriát citálva a The New York Times (NYT). Apja, a betegeskedő, 92 éves Sumner Redstone még mindig magánál tartja a családi vagyon meghatározó részét, 80 százalékot. A maradék 20 százalék illeti csak meg a milliár­­dos médiamogul lányát, Sharit. Ráadásul Sumner Redstone halála esetén az ő része az unokáira száll. Az érintett családi biznisz alapja pedig az a National Amusements, amely két olyan nagy médiavállalatot kontrollál, mint a Viacom és a CBS.

Redstone azonban olyan sokáig ragaszkodott vállalata elnöki pozíciójához, hogy a végén már a részvényesek kezdték erősen vitatni vezetői képességeit. Különösen azután, hogy az egyik korábbi élettársa, Manuela Herzer bíróság előtt kérdő­jelezte meg a férfi mentális beszámíthatóságát. Hírek szerint az idős cégvezető közel 140 millió dollárt költött Herzerre, aki hivatalos gond-viselőnek is ki volt jelölve arra az esetre, ha Sumner Redstone már nem tudja ellátni saját magát. Az egészen a múlt évig az apjától eltitott Shari az ünnepeket mégis otthon töltötte, és úgy tűnik, „sikeresen” érvényesítette érdekeit. Apja kirúgta Herzert a villájából, visszavonta a gyámsági rendelkezést, és kizárta a végrendeletéből. Ekkor következett az említett bírósági ügy, amely során olyan részletek láttak napvilágot, amelyek szerint Redstone teljesen inkompetens, viszont betegesen szexmániás és steak­függő. Múlt héten Redstone végül lemondott vezérigazgatói pozíciójáról a CBS-nél és a Viacomnál.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!