Kereső toggle

Zűrös generációváltás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Modern örökösödési háborúk

Mi lehet nehezebb egy jelentős vagyon megszerzésénél? Annak megtartása biztosan. A The New York Times írása szerint azonban legalább ekkora fejtörést, időt és energiát igényel egy méretes örökség igazságos szétosztása is.

„Próbálják átérezni a 61 éves Shari Redstone helyzetét” – kezdi a legfrissebb kálváriát citálva a The New York Times (NYT). Apja, a betegeskedő, 92 éves Sumner Redstone még mindig magánál tartja a családi vagyon meghatározó részét, 80 százalékot. A maradék 20 százalék illeti csak meg a milliárdos médiamogul lányát, Sharit. Ráadásul Sumner Redstone halála esetén az ő része az unokáira száll. Az érintett családi biznisz alapja pedig az a National Amusements, amely két olyan nagy médiavállalatot kontrollál, mint a Viacom és a CBS.

Redstone azonban olyan sokáig ragaszkodott vállalata elnöki pozíciójához, hogy a végén már a részvényesek kezdték erősen vitatni vezetői képességeit. Különösen azután, hogy az egyik korábbi élettársa, Manuela Herzer bíróság előtt kérdőjelezte meg a férfi mentális beszámíthatóságát. Hírek szerint az idős cégvezető közel 140 millió dollárt költött Herzerre, aki hivatalos gond-viselőnek is ki volt jelölve arra az esetre, ha Sumner Redstone már nem tudja ellátni saját magát. Az egészen a múlt évig az apjától eltitott Shari az ünnepeket mégis otthon töltötte, és úgy tűnik, „sikeresen” érvényesítette érdekeit. Apja kirúgta Herzert a villájából, visszavonta a gyámsági rendelkezést, és kizárta a végrendeletéből. Ekkor következett az említett bírósági ügy, amely során olyan részletek láttak napvilágot, amelyek szerint Redstone teljesen inkompetens, viszont betegesen szexmániás és steakfüggő. Múlt héten Redstone végül lemondott vezérigazgatói pozíciójáról a CBS-nél és a Viacomnál.

A CBS vezetését Shari embere vette át, a Viacom esetében azonban vajmi keveset tehetett. Hiába tiltakozott az új vezér kinevezése ellen az igazgatótanácsban, a Viacom részvényei meredeken zuhanni kezdtek Philippe Dauman vezetése alatt (egy héten belül 27 százalékot, így hatéves mélypontra estek), aki Redstone régi bizalmasa.

„Ami itt pár hónap alatt lezajlott, valóban tévére kívánkozott volna, akár egy CBS-sorozatként vagy délutáni filmként a Viacom csatornáján, a Paramounton”– élcelődött a NYT. Ám a felső tízezer nem először prezentál ilyen skandalumokat.

„Az üzleti világban jelentős szerepet játszanak a szeretők és kitartottak” – mondta William Zabel, vagyonátruházásokkal foglalkozó ügyvéd.

Az olyanok, mint Redstone gyakran tiltakoznak a nyugdíjazás ellen – mondta Nigel Nicholson, aki a témába vágó Family Wars (Családi háborúk) könyv egyik szerzője. „Félnek a haláltól és attól, hogy ha nem lesz értelmes teendőjük, akkor végük van. Plusz vegyünk még hozzá pár irigy feleséget és szeretőket, dühös gyerekeket, és kész is a katasztrófa.”

Ki ne ismerné Herbert Haft történetét? A gazdag pátriárka jövedelmező könyváruházakat és kisbolthálózatot alapított, amitől aztán igazi ingatlanmogul lett a 80-as évek Amerikájában. Számos összetűzés után Haft kirúgta a saját fiát és utódját, Robertet, majd elvált a feleségétől, Gloriától (egy 50 millió dolláros csekk kíséretében), megszakította kapcsolatát két másik gyermekével is, és feleségül vette szeretőjét, Myrna Rubent. A 84 éves Haft már az intenzív osztályon feküdt, amikor kimondták a házasságot, és rá két hétre meg is halt. Pereskedések hada következett, végül szinte a teljes vagyont eladták, egyedül az ingatlanok maradtak meg az egyik fiú vezetése alatt.

De itt az olajmágnás J. Howard Marshall története is, aki a Marshall Petroleum alapítója volt. 1995-ös halála óta a családtagjai még mindig pereskednek az öröksége miatt. Marshall a halála előtt szintén a fia ellen fordult, 89 évesen prostituáltakkal randevúzott, majd feleségül vette a korábbi Playboy-modell Anna Nicole Smith-t, aki akkor mindössze 26 éves volt. A férfi bő egy év után el is halálozott, de előtte még 1,6 milliárd dollárnyi ingatlanvagyont hagyott fiatal feleségére. Smith maga 2007-ben halt meg pereskedések közepette. Életét több könyv, film, sőt még opera is megörökítette.

Ennél is cifrább volt a Gucci divatház fejének, Maurizio Guccinak a története, akit 46 évesen a saját felesége, Patrizia Reggiani öletett meg. Gucci ugyanis elvált tőle, és utána számos viszonyba bonyolódott fiatalabb nőkkel. Mivel Maurizio maga is örökölte a céget, még halála idején is perben állt a többi családtaggal, akik a kifizetésüket követelték. A gyilkosság után a vállalatot tőzsdére vitték, és így mindenki megkaphatta jussát. Némi felvásárlási harc után a Gucci végül újra felfutott Tom Ford kreatív igazgató kezei alatt, ám 2001-ben a francia ellenlábas Francois Pinault cége szerzett benne meghatározó részesedést. Gucci volt felesége 2014-ben szabadult a börtönből, ahol 16 évet töltött le a rászabott 29-ből.

„Ezekből a történetekből is látszik, hogy a nagy családi csatározások vége gyakran az eladás, a felaprózás. Borzasztó, hogy mennyi idő és pénz megy el az ilyen konfliktusok kezelésére ahelyett, hogy egy sikeres biznisz további felvirágoztatásával törődnének – mondja Andrew Keyt, a téma szakértője a chicagói Loyola Egyetemről. – Egy családi üzlet átörökítése mehet könnyen is, mint ahogy sokszor így is történik. Ám ez minden esetben évekig tartó tervezést és egyeztetéseket igényel – fogalmaz Keyt. – Egyetlen ok, amiért a családok ennyi időt és energiát fektetnek ebbe, hogy nem szeretnének úgy a címlapokra kerülni, mint Sumner Redstone.”

Olvasson tovább: