Kereső toggle

A napra lehet nézni

Világelső szolárerőmű Izraelben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

2017-re Izrael rendelkezik majd a világ legnagyobb naperőművével – adta hírül nemrég a Reuters hírügynökség. A komplexumot a Negev-sivatagban építik fel. Izrael legkésőbb 2020-tól energiaszükségletének legalább 10 százalékát megújuló forrásból szeretné fedezni.

Grandiózus, leleményes, csúcstechnológia – nagyjából e három kifejezéssel lehet jellemezni a közel-keleti országban épülő szolárlétesítményt. A tervek szerint a jövő évben adják át a napkollektor elvén alapuló (vagyis a vizet napenergiával melegítő) hőerőművet, amely ezzel a világ legnagyobb ilyen létesítménye lesz. Kereken 50 ezer darab naptükör fogja közvetíteni a napsugarak energiáját, amelyeket egy központi számítógépes technikával vezérelnek. A telep közepén pedig egy hatalmas, 240 méter magas irányítótornyot építenek fel.

A létesítményt az izraeli székhelyű Megalim Solar Power nevű cég építi, amelynek – egyebek mellett – a General Electric (GE) is részvényese.

A beruházásnak 2017 végéig kell befejeződnie, összköltsége pedig 770 millió dollárra rúg majd. A napelemekkel az éves izraeli villamosenergia-igény egy százaléka válik fedezhetővé, amely igen jelentősnek mondható, tekintve, hogy egyetlen erőmű állítja elő ezt az energiát.

A Megalim tornya ugyan magánfinanszírozásból jön létre, azonban komoly állami segítséggel. Az izraeli kormány ugyanis vállalta, hogy elkészülte esetén felvásárolja a komplexumot. A központi támogatás nem véletlen: Izrael tervbe vette, hogy 2020-tól teljes energiaigényének 10 százalékát megújuló forrásokból fogja fedezni. Nem véletlen, hogy a napenergia az eddigieknél jóval hatékonyabb kihasználására éppen Izraelben tesznek kísérletet tekintélyes vállalkozók.

Tavaly nyáron jelentették be, hogy egy spanyol–izraeli együttműködés keretében ugyancsak a Negev-sivatagba telepítenek napelemes berendezéseket, amelyek segítségével 69 ezer háztartást látnak el energiával 2018-tól. Izrael a projektre majd’ ezermillió eurót áldoz. Nem messze, Aschalimban pedig már áll egy napenergia felhasználására szolgáló erőmű, amely az előzővel együtt 2018-tól az izraeli állam energiaszükségletének további 2 százalékát állítja majd elő.

Az erőművek a legújabb technológiákat alkalmazzák majd. A napenergia-felhasználás tekintetében a legismertebb eszközök az úgynevezett fényelektromos (PV, photovoltaic) panelek, amelyeket a világ bármely pontján el lehet helyezni, akár egy szimpla kertben is.

A Megalimhez hasonló tornyok (CSP, concentrated solar power) azonban már a napenergia koncentráltabb felhasználását teszik lehetővé, igaz, jóval nagyobb területet és óriási volumenű beruházásokat igényelnek. Így bevezetésük eddig igen korlátozott volt, leginkább az Egyesült Államokban és Európában van rájuk példa. Ráadásul számos más probléma is felvetődött: azon túl, hogy költséghatékonyság szempontjából is sokan kritizálták a létesítményeket, az energia megfelelő tárolására sem született még mindenki által elfogadott és alkalmazott megoldás. Jóval bizarrabb, hogy egyes jelentések szerint ezek az erőművek egy év alatt több tízezer (!) madarat égetnek el elevenen.

A Negev-sivatagban épülő napelem-létesítmény kapcsán azonban a beruházók alapvetően optimisták: a legújabb technológiát felhasználva a legtöbb problémát kiküszöbölik, az erőmű még éjjel is működni fog, a madarakat pedig speciális hangjelzésekkel tartják majd távol a „halálos” tükröktől.

Olvasson tovább: