Kereső toggle

Shopping a terror árnyékában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Mindenki maradjon otthon” – tanácsolta honfitársainak a párizsi terrortámadás után a brüsszeli amerikai nagykövet. Habár ezt a tanácsot sokan mások is megfogadták, a karácsonyi bevásárlás még így sem maradhat el – legalábbis a vásárlási szezon nyitányának tanúsága szerint.

Brüsszel, Koppenhága, Drezda, London, München… csak hogy néhányat említsünk a legkedveltebb európai karácsonyi vásár helyszínek közül. Idén viszont kérdéses, hogy melyiket élvezheti majd (felhőtlenül) a nagyközönség. A párizsi terrortámadás után Brüsszelben azonnal lehúzták a rolót. Azóta az osztrák hírszerzés is közölte, hogy egy menekült csomagjában talált térkép alapján Bécs is az ISIS-terroristák célpontjává válhat az elkövetkező hetekben. Így a közelsége miatt évente több tízezer magyar utazót vonzó bécsi adventi vásárok közönsége most akár Prága felé is veheti az irányt, ahol a fenyegetések ellenére minden tervezett programot készek megtartani – szóltak a híradások. (Pedig az idei advent alkalmával már 29 eurótól megválthatjuk jegyünket az osztrák, lengyel és cseh nagyvárosokba a MÁV-START jóvoltából.) És persze nálunk is megnyílt már a Budapesti Adventi-, és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren, igaz a szokottnál valamivel korábban. Az aktuális trendeket figyelve azonban kijelenthetjük, hogy karácsonyi ajándékokért lassan már ki se kell lépnünk a házunkból. (Vagy csak akkor, ha otthon akadozik a net…)

Nemrég köszöntött ugyanis a fogyasztói társadalomra a Fekete péntek (Black Friday) néven elhíresült „őrület”, ami tulajdonképpen a karácsonyi szezon félhivatalos nyitánya. Ez ugyebár eredetileg az amerikai hálaadás napját követő nap, azaz a november negyedik csütörtöke utáni péntek. Ezt a napot a tengerentúlon (és már innen is) rendszeresen gigaakciókkal ünneplik az üzletek.

Idén azonban még az USA-ban is fanyalogtak a kereskedők és üzlettulajdonosok. Az angol nyelvű sajtó rendre arról panaszkodott, hogy a boltokban elköltött milliárdok (!) elmaradtak a tavalyi pénzesőtől. Az amerikaiak 10,4 milliárd dollárt költöttek ezen a bizonyos pénteken az üzletekben – írta a Time magazin. A szám impozáns, viszont így is 10 százalékkal elmaradt a tavalyitól, ugyanis a vásárlók zöme itt is az online akciókat választotta a folyamatos sorbanállások helyett. Ennek köszönhetően az online értékesítés nagysága most 14 százalékkal ugrott meg az elmúlt évhez képest, így összesen 2,72 milliárd dollár értékben költöttek a netes vásárlók. Az i-re a pontot pedig november 30-a, azaz a Kiber hétfő (Cyber Monday) tette fel, amely deklaráltan az e-kereskedelem éves csúcspontja.

A BBC nemrég a brit vásárlási trendekről tudósított. A szigetország lakói idén 2 milliárd fontot terveznek elkölteni az ünnepek alkalmából, azaz mintegy 30 százalékkal többet mint tavaly. A britek minden eddiginél többet költenek online, és a karácsonyi ajándékok jelentős részét is a neten keresztül szerzik be. A piaci szakértők az idei évre több mint egymilliárd online megrendelést várnak, ami nem olyan elrugaszkodott, hiszen 2012 óta évente több száz millióval nő ezek száma. Ez a már-már hihetetlen mennyiségi ugrás a közvetlen területeken is megmutatkozott: a brit utakat elborítják a csomagszállító kisbuszok, egyre több ilyen járművet helyeznek forgalomba, és egyre többen vállalnak ilyen kézbesítői állást is – írja a BBC.

Az online költések mértéke pedig még további növekedés elé néz a következő években – jósolják a helyi IMRG közvélemény-kutató szakértői. Számítások szerint 2020-ra a lakossági költésekben az online értékesítés aránya 17,1 százalékra emelkedhet a mai 13,8-ról, és ugyanerre az évre már 62,7 milliárd fontos online értékesítést becsültek a szakértők. Az „online cunami” azonban nem feltétlenül jelent a kereskedők számára „profitcunamit” is. A vásárlók ugyanis tudatosan a leárazásokra utaznak, így akciók előtt a rendelések száma jelentősen csökken. Ezért a leárazások idején gyakori a torlódás és a késés, és sok a kellemetlenség is. A közvélemény-kutatások tanúsága szerint a britek 31 százaléka szereti vagy kedveli a leárazásokat, míg 30 nem, vagy kifejezetten utálja, 39 százalékuk pedig „bizonytalan” e tekintetben.

 

A magyar fekete péntek

Az idei magyar Black Friday-en jellemzően az olcsó műszaki cikkekért taposták egymást honfitársaink. (Mint például Kaposváron, ahol a hírek szerint a Tescóban vívtak közelharcot a 150 ezerről 90 ezer forintra leértékelt lapostévékért.) Ez nem is annyira meglepő, hiszen a legnagyobb forgalom deklaráltan ezekből az árucikkekből képződik. De nem maradhatott ki az idei szórásból a (női) ruhák, cipők, lakberendezési cikkek és gyerekjátékok világa sem. A híradások szerint egymillió magyar készült erre a napra. Sokak szerint ez az akciósorozat nemcsak gyenge, de szánalmas utánzata is az amerikai példaképének. Tény, hogy az átlagos magyar kiskereskedőnek nem éri meg (tömegesen) 20 százalékosnál nagyobb árengedményt adnia, mint ahogy az átlag vásárló is inkább várja a fizetését november utolsó péntekén, mint a mínusz 10-15 százalékos akciókat. És tény az is, hogy az online áruházak sincsenek felkészülve az ilyenkor megnövekedett igények kezelésére.

Olvasson tovább: