hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rijád engedett a nyomásnak
A szaúdi nők és a társadalmi szerepvállalás

2015. 12. 11.
Az elmúlt hetekben több látványos változás is érintette a szaúd-arábiai nők életét. Idén de­cem­berben vehetnek részt először választásokon, amikor is a helyi önkormányzatok összetételéről dönthetnek. Ezenkívül a szaúdi vezetés nemrég hatályon kívül helyezte a helyi munkatörvények azon passzusát, miszerint a nők nem állhatnak alkalmazásban olyan munkakörökben, amelyek „kockázatos és veszélyes” feladatokkal járnak.

Ez utóbbi döntést a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal, az ILO (International Labor Organization) közvetlen nyomására hozták meg – állítja számos arab hírforrás. Az Al Arabiya, a Saudi Gazette és a Makkah szerint a szaúdi  kormány azután helyezte hatályon kívül az idézett kor­látozásokat, miután összeütközés­be került a ILO-val. Habár Szaúd-Arábia elfogadta az ILO-standardokat, mégis kiegészítette egy olyan záradékkal, miszerint a munkaerőpiacon mindaddig biztosítják a nők számára az egyenlő feltételeket és lehetőségeket, amíg a foglalkozásuk nem minősíthető „kockázatosnak vagy veszélyesnek”. A Makkah információi szerint az ILO kifogásolta a betoldást. Véleményük szerint a kiegészítő passzus felhígítja a törvényt, és korlátozza a nők egyenjogúságát. Bár a szaúdi munkaügyi minisztérium nem értett egyet ezzel az állásponttal, de törölte a záradékot a törvényből. A munkaügyi minisztérium egy meg nem nevezett munkatársát idézve: „a miniszter egyáltalán  nem értett egyet az ILO véleményével, mert szerinte a szaúdi munkatörvénykönyv semmilyen módon nem különbözteti meg a férfi és női munkavállalókat. Inkább a feminizmust erősíti” – nyilatkozta az informátor. Ám azt mindmáig nem lehet tudni, hogy végső soron milyen „kockázatos” munkakörök nyílnak majd meg ezek után a nők számára is – írta erről a CNBC.  

Ebben az ultrakonzervatív királyságban a nőkre a mai napig számos korlátozás vonatkozik, így például nem vezethetnek autót, valamint általában férjük vagy más férfi családtagjuk „gyámsága alatt” élik az életüket (így utóbbiak engedélye nélkül nem utazhatnak). A nők házasságtöréséért továbbra is halálbüntetés jár. A nőknek jelenleg 15 százaléka dolgozik. Valamelyest elmozdulást jelez, hogy a helyi választásokon a 284 képviselőtestületben betölthető helyért mint­egy hétezren szállnak versenybe, és kilencszáz közülük a nő, vagyis a vajmi kevéssé szabad szaúdi politikában erősen alárendelt módon, de szerepet kapnak a királyságban élő nők.

A szaúd-arábiai berendezkedést megvizsgálva azonban több akadály áll még a női egyenjogúság útjában. Szaúd-Arábia a Világgazdasági Fórum 2015-ös, a nemek közötti egyenlőség megvalósulását bemutató listáján, 145 ország közül a 134-ik helyre került, és a változás üteme még a térségbeli országokkal összehasonlítva is lassú.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!