hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nigéria: Kína nyomdokain

2015. 12. 28.
Vajon sikerülhet-e Nigériának olyan pályát befutnia Afrikában, mint amilyet Kína esetében figyelhetett meg a világ az ázsiai kontinensen? A BBC legutóbbi helyszíni riportja erre kereste a választ.

Az írás apropóját az adta, hogy a BBC riportere nemrég költözött Pekingből Lagoszba, Nigéria korábbi fővárosába, amely nemcsak az ország legnagyobb városa, hanem egyben Kairó után Afrika második legnépesebbje is. A költözés iránya azonban nem tartozik a leggyakoribbak közé. A szerző viszont – ennek ellenére – egyaránt észlelt rengeteg hasonlóságot és különbözőséget is a két város között.

Mindkét országról elmondható, hogy a saját kontinensük legnépesebb országai, és egyúttal a gazdaságuk is a legjelentősebb erőt képviseli az adott földrészen. Kínával ellentétben azonban Nigéria relatív gazdasági erejéről kevesebbet hallani: az egész kontinens vásárlóerő-paritáson vett GDP-jének több mint negyedét adja a Niger folyóról elnevezett ország. Gazdasági szempontból a földrész legnagyobb országává 2013-ban vált, amikor évtizedek után első alkalommal előzte meg hivatalosan is a Dél-Afrikai Köztársaságot. Ez részben annak köszönhető, hogy 1990 után újra kiigazították a saját GDP-adataikat, és javítottak azok pontosságán.

A Kína és Nigéria közötti hasonlóságokat nemcsak külső szemlélődők veszik észre, hanem úgy tűnik, hogy a nigériaiak is egyre hajlamosabbak a két ország közötti párhuzamok hangsúlyozására. A szerző ezt az új nigériai kormány beiktatási ünnepségével szemlélteti, ahol a megnyitó beszédben említésre került a kínai nagy fal, méghozzá feltehetőleg olyan értelemben, hogy a kínaiaknak sem volt elég felépíteniük a falat, hanem ezen felül még biztosítaniuk kellett azt is, hogy a kormány és az emberek ne legyenek megvesztegethetőek. Ezzel a felvezetővel aztán a BBC újságírója el is jut az ország egyik komoly problémájának azonosításához, amely akadályt képezhet a siker elérésében, vagyis a korrupcióhoz. Ahogyan írja, Nigériában bevett dolog „levágni a sarkokat”, azaz eltulajdonítani az állami pénzeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!