Kereső toggle

Jótékony herceg vagy képmutató milliárdos?

Egy szaúdi arisztokrata meglepő gesztusa

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A napokban járta be a világsajtót, hogy az egyik szaúdi herceg, al-Valid bin Talal, aki egyben az ország leggazdagabb embere is, a következő években mintegy 32 milliárd dollárt kíván adományozni különböző nemes célokra, ezzel is kifejezve, „mennyire hálás a nemzetének és a népének”. A herceg megítélése azonban meglehetősen ellentmondásos, bár a hírhedt vallási diktatúrának számító szaúdi monarchia igyekszik egyfajta kirakatfiguraként használni.

A fenti összeg szétosztásához, amely egyébként teljes vagyonát lefedi, nem szabott időkorlátot – írta a Bloomberg a herceg nyilatkozatára hivatkozva. Az idén 60 éves al-Valid bin Talal a világ 20. leggazdagabb embere, és vagyona az utóbbi évben is mintegy 12,7 százalékkal (azaz 3,4 milliárd dollárral) nőtt a Bloomberg Billionaires Index szerint. Mivel 2013-ban még „mindössze” 27 milliárdja volt, a növekedés folyamatosnak mondható.

A mostani pénzbeli adomány egyaránt megcéloz muzulmán és nem muzulmán országokat, és célja között szerepel a „kultúrák közötti megegyezés támogatása, a radikalizálódás visszaszorítása, a nők támogatása, valamint árvaházak és iskolák építése”. A herceg azt reméli, hogy a nyolc meghatározott projekten keresztül célba jutó adománya segít majd a „tolerancia, elfogadás, egyenlőség és a lehetőségek jobb világát” felépíteni. Ezzel együtt tízezer lakást és tízezer autót is felajánlott a szükségben lévő szaúdiak számára – áll a hivatalos közleményben. A bin Talal herceg által alapított Alwaleed Philanthropies egyébként már 35 éve foglalkozik karitatív akciók támogatásával, és eddig több mint 92 országban tevékenykedett.

A magamutogató

De ki is valójában al-Valid bin Talal? A felajánlás kapcsán a The Guardian hosszas portrét közölt a hercegről, de említésre méltó a Vanity Fair 2013-as, igen terjedelmes összeállítása is. A továbbiakban ezekből szemezgetünk.

A The Guardian szerint az első és legfontosabb ismérve, hogy „szereti, ha mindenki tisztában van azzal, hogy neki mennyi pénze van”. Éppen ezért kényesen ügyel arra is, hogy a pénzügyi világranglistákon a megfelelő helyen szerepeljen. Ennek kapcsán kisebb vitába is keveredett már a Forbesszal. 2009-ben még vendégül látta a magazin egyik újságíróját, akit saját Boeing 747-én repített a 420 hálószobás villájához – a Forbes-féle listán elérni kívánt előkelő pozícióhoz szükséges hátteret bizonyítandó. Így „első kézből” tudhatjuk, hogy otthona mintegy 130 millió dollár értékű, és az elbeszélések szerint 500 televízióval felszerelt. 2013-ban azonban megtámadta a magazint, mert méltatlannak tartotta, hogy vagyonát mindössze 20 milliárd dollárra becsülték, ami akkor a 26. helyhez volt elegendő. Érdekes, hogy még a mostani gigaadomány bejelentését is arra használta, hogy mindenkiben nyomatékosítsa: neki 32 milliárd dollárja van, és nem 22,6, ahogy azt a Forbes aktuálisan gondolja, és most is csak a 34. helyen jegyzi a listáján.

Az „arab Warren Buffett”

Az 1955-ben született herceg apja, Talal herceg fekete báránynak számított a királyi családban, aki rendszeresen kritizálta a szaúdi uralkodó centralizáló törekvéseit. Al-Valid anyja az egykori libanoni miniszterelnök lánya volt. Szülei még hét éves korában külön költöztek, 1968-ban pedig el is váltak. A herceg fiatalon Kaliforniában tanult – mint oly sokan a szaúdi királyi családból, és az Egyesült Államokban szerzett egyetemi diplomát is.

Magát szereti úgy nevezni, mint az „arab Warren Buffett”, utalva ezzel „self-made man” jellegére és kiterjedt pénzügyi befektetéseire. Szereti kiemelni, hogy apjától mindössze 30 ezer dollárt, 300 ezer dollárnyi kölcsönt és egy házat kapott „induló csomagként”. A hercegnek ma már érdekeltsége van a londoni Savoy-ban, a párizsi George V Hotelben, továbbá az Apple, a Twitter, a Citigroup és a Time Warner is a jelentősebb tulajdonosai között tudhatja őt. Legjelentősebb cége a Kingdom Holding, amelynek központja Rijádban található.

Al-Valid bin Talal gyakran utazik, szívesen jelenik meg nyugati öltönyökben és színezett lencséjű szemüvegben a tradicionális arab öltözék helyett. Kivételes módon egyszerre mindig csak egy felesége volt, habár a legutóbbitól – sorban a negyediktől – 2013-ban vált el, öt évnyi házasság után. Amirát 18 éves korában ismerte meg, amikor a lány interjút készített vele egy iskolaújság számára. A nagy korkülönbség ellenére Amira 25 évesen feleségül ment a herceghez. Al-Valid rendhagyó módon együtt jelent meg vele Vilmos és Katalin esküvőjén 2011-ben, és külön kérte, hogy a fotókon a felesége is látszódjon, habár ez teljesen ellentmond a szaúdi szokásoknak.

Különcségei mellett állítólag a kalóriák és a mobiltelefonok megszállottja is, szeret híres emberekkel SMS-ezni, és forró drótja van James Murdoch médiamogulhoz is – jegyzik meg az említett portrék. A herceg jóbarátja volt Michael Jacksonnak, és Carla Bruninak is együttérző SMS-t küldött, amikor Sarkozy elvesztette a francia elnökválasztást.

„Legfontosabb döntéseimet a sivatagban hozom” – mondja magáról. Fényűző sivatagi otthonában napi 1100 kalórián él, húst nem eszik, kínosan ügyel arra, hogy súlya 70 kiló alatt maradjon. Saját ételei számára külön hűtőt tart fenn, mindegyik dobozon a megfelelő kalóriajelzéssel. Mindezt pedig azzal magyarázza, hogy egyetemi évei alatt elég testes volt, és erről rossz emlékeket őriz.

Emancipáló vagy törpehajító?

Egy olyan országban, ahol a nők nem szavazhatnak és nem vezethetnek autót sem, könnyen ki lehet tűnni azzal, hogy valaki egyszerre csak egy feleséget tart, és a vállalatainál dolgozó arab hölgyeket is arra buzdítja, hogy munkahelyükön ne viseljék a fátylat. Nem mellesleg cége szaúdi központjában 65 százalékban nők dolgoznak. Tény az is, hogy egyik médiacége adott pénzt egy olyan filmre, amit egy szaúdi nő rendezett, és még Cannes-ban is bemutatták. Máskor pedig anyagilag támogatott egy mekkai hölgyet, aki az ország első női repülőgép-pilótája lett – habár az egyik legabszurdabb szaúdi szabály értelmében autót továbbra sem vezethet. „Nagyon érdekes ember, mind politikailag, mind társadalmilag” – mondta róla a Chatham House nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó brit cég senior kutatója. Jane Kinninmont szerint a herceg még túl fiatal az ilyen jellegű filantrópiához, így sokan inkább politikai ambíciókat sejtenek a háttérben. Ám ez elég valószínűtlen – teszi hozzá, tekintve, hogy a szaúdi mainstreamhez képest igencsak liberálisnak mondható.

Az obskúrus vallási diktatúraként kétes hírnevet szerzett szaúdi monarchia ezért is szereti a herceget kirakatfiguraként mutogatni a nyugati világnak, mint nemzeti példaképet.  2012-ben azonban csúnya botrányba keveredett, miszerint ő maga is hódolt a  hírhedt „törpehajításnak” (csakúgy, mint például Jordan Belfort, a Wall Street farkasa), amelynek keretében azért fizetnek, hogy kis növésű embereket dobálhassanak. A herceg végig tagadta a vádakat, de hírnevét igencsak megtépázta az eset, hiszen az információ belső körökből érkezett: egyik volt amerikai alkalmazottja – aki egyben 35 éves fiának, Khalednek a barátja is volt – tálalt ki a sajtónak. A herceg a botrány óta csak igen visszafogottan nyilatkozik a nyugati médiának.

 

Az igazi rekorder

Warren Buffett, amerikai milliárdos üzletember és filantróp, a napokban rekordösszegű, 2,84 milliárd dolláros adományt ajánlott fel a Gates Alapítvány és más jótékonysági alapok számára – írta az International Business Times. Buffett közel 3 milliárd dollár értékben adományozott részesedést cégéből, a Berkshire Hathawayből a Bill & Melinda Gates Foundation és négy másik családi adománygyűjtő számára. Mostani tette gyakorlatilag egyenes következménye korábbi nyilatkozatainak, miszerint majdnem teljes vagyonát szeretné jótékonysági célokra felajánlani. Ez eddig sorban a tizedik éves adományozása, és egyben a legnagyobb is. Buffett különösen híres a jótékonykodásairól, amivel már egy önálló mozgalmat is létrehozott Amerika gazdagjai számára Giving Pledge néven. A 2010-ben indult kezdeményezéshez mára közel 200 felajánló csatlakozott, köztük számos híres üzletember, mint például Richard Brenson, a Virgin Group alapítója is. Buffett így az elmúlt évtizedben összesen több mint 21,5 milliárd dollárt adakozott. A Reuters tudósítása szerint Bill Gates és felesége (akiknek alapítványa jellemzően az oktatás, az egészség és a szegénység elleni küzdelem területein jeleskedik) a fenti összeg 76 százalékát kapta meg, azaz közel 16 millió részvényt. Ez annyira nem is meglepő, hiszen mint ismeretes, Gates szintén a Berkshire holding egyik igazgatója, továbbá Buffett közeli barátja, és egyben a Giving Pledge társszponzora is. Az összeg fennmaradó része sem került éppen ismeretlenek kezébe: kapott belőle a Warren Buffett néhai feleségéről elnevezett Susan Thompson Buffett Foundation, valamint a gyermekei által felügyelt Sherwood, illetve NoVo Foundation. A milliárdos jellemzően minden év júliusában hozza nyilvánosságra aktuális felajánlásait, és így évente mintegy 5 százalékkal csökkenti a saját részvénytulajdonát – ami jelenleg 18,8 százalékon áll. Óriásvállalata, a Berkshire 1965 óta működik, és jelenleg is 80 különböző céget tömörít a ruházat, az építőipar, a légi közlekedés, a média és a kereskedelem területein.

Olvasson tovább: