Kereső toggle

Celebkommandó a BBC megmentéséért

Pénzkérdés

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A brit kormány pár napja jelentette be, hogy megreformálná az állami tulajdonú BBC-vállalatcsoport működését. A tervek sok területet érintenének, lényegük pedig, hogy jóval kevesebb pénz jutna a műsorszolgáltatónak, ami így akár a BBC végét is jelentheti. A hír hallatán még James Bond is a brit „nemzeti kincs” védelmére kelt.

Az átalakítási terveket nem fogadta osztatlan lelkesedés. A brit miniszterelnök rögtön nyílt tiltakozó levelet kapott, amelyet közel harminc helyi celeb is aláírt, többek között Daniel Craig – aki az utóbbi években a 007-es megformálója –, valamint Dame Judi Dench és J.K. Rowling. Továbbá, jó néhány olyan híresség is csatlakozott a kezdeményezéshez, akiket úgymond a BBC tett naggyá. Úgymint a sportriporter és korábbi futballista Gary Lineker, a humorista, író és színész Stephen Fry, a két népszerű műsorvezető, Graham Norton és Chris Evans, valamint Sir David Attenborough ismert természettudós. Levelükben azt kérik a kormányfőtől, hogy ne engedje meg, hogy a BBC egy elhibázott piaci döntés által kreált szűk látókörű médiává (tévé, rádió, online – a szerk.) alakuljon át.  
A történet hátterében azonban – úgy tűnik – nincsen semmi drámai, tulajdonképpen szimpla pénzkérdésről van szó. Az állami finanszírozás és kötelezettségvállalás feltételeit tartalmazó törvény ugyanis 10 évente felülvizsgálat alá kerül. A felülvizsgálat során pedig a mindenkori kormányzat újratárgyalhatja annak feltételeit. A mostani forduló alkalmával az állami – egyébként közel 20 ezer embert foglalkoztató – BBC vezetősége a jobboldali konzervatívokkal ült tárgyalóasztalhoz, akik már hosszú idő óta kellő óvatossággal közelítették meg a közpénzekből finanszírozott médiacsoport működését. A tárgyalásokat megelőzően olyan pletykák szivárogtak ki, miszerint a kormány korlátozni kívánja az előfizetési díjakat érintő támogatások összegét, illetve a különböző TV-programok kínálatába is bele kíván szólni.
Az „átalakítások” ellenzői úgy fogalmaznak, hogy „a megcsonkított BBC egyet jelent az Egyesült Királyság megcsonkításával”. „A BBC nagyon értékes intézmény. Más szervezethez hasonlóan természetesen megvannak a maga hibái is, de mégis túlnyomórészt kreatív erőként vesz részt a közvélemény formálásában. Nagy-Britannia kreatív gazdasága folyamatosan növekszik és példátlan sikernek örvend. A BBC a kreatív iparág globális palettájának pontosan a szívében helyezkedik el. Hazai vizeken a BBC közkedvelt és megbízható forrásként van számon tartva. Ezt a véleményt osztja a brit nézőközönség, de a nemzetközi szinten is elismeréssel, sokszor irigykedve néznek a vezető médiára” – olvasható a celeb petícióban.
A vállalat új, előirányzott méretét és finanszírozási konstrukcióját az elkövetkezendő hetekben hozhatják nyilvánosságra. Néhány napja a médiaszabályozásért is felelős kulturális miniszter, John Whittingdale, nyilatkozatában elmondta, hogy a kormányzat alapvető célja a BBC megerősítése, és e célnak rendelik alá a felülvizsgálati folyamatot is. Whittingdale szerint mindenképpen fel kell tenni a kérdést, hogy a BBC továbbra is „mindenkinek mindent szolgáltasson-e minden elképzelhető felületen”, vagy esetleg „pontosabban kijelölt célirányokra” kell a jövőben koncentrálnia. „A BBC számos kiemelkedő tulajdonsággal rendelkezik, a szándékunk pedig az, hogy a felülvizsgálati folyamat során ezeket tovább erősítsük, nem pedig az, hogy meggyengítsük őket” – nyilatkozta ugyanerről a brit alsóház egyik képviselője.
A celebek levele egyébként egybevág a BBC igazgatójának, Tony Hallnak a nyilatkozatával is, melyben a médium éves eredményeiről számolt be. Hall – akinek egyébként sokan azt is a szemére vetik, hogy évi 450 ezer fontot, azaz több mint 200 millió forintot visz haza – legutóbbi nyilatkozatában kitért arra, hogy az elmúlt év során a BBC kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kreatív szegmensben. „Nagyszerű programkínálata és szolgáltatásai miatt az emberek élvezettel nézik, a vállalat szolgáltatásait értékesnek ítélik és hajlandóak megfizetni azok árát is.”
A kormányzat által előirányzott változtatásokra válaszul Hall úgy nyilatkozott, hogy sok néző számára nem jelent problémát az, hogy kifizesse a mostani évi 145,5 fontos előfizetési díjat – azaz körülbelül hatvannégyezer forintot – és nem kérnek a „jelentősen megkurtított BBC” ötletéből. „A legtöbben hajlandóak megfizetni a mostani előfizetési díjat, vagy akár többet is, sőt meg vagyunk győződve, hogy a többi néző is, miután megtapasztalja, hogy milyen az élet a megszokott BBC nélkül, nagy többségben úgy dönt majd, hogy érdemes az előfizetési díjat kifizetni” – fejtette ki álláspontját. „A BBC nem a kormányzat tulajdona. A BBC az ország, a nézők médiája. Ők a BBC részvényesei. Ők fizetik az előfizetési díjakat. Ezért a nézők hangja kell, hogy meghatározza az egyeztetések eredményét” – tette hozzá az  igazgató.

Olvasson tovább: