hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új korszak vagy halva született ötlet?
 Izrael és a keleti közeledés

2015. 03. 20.
Áprilisban végső szakaszába érhetnek a szabad kereskedelmi övezet létrehozásáról folyó tárgyalások az Oroszországot, Kazahsztánt, Fehéroroszországot és Örményországot tömörítő Eurázsiai Gazdasági Unió (EEU) és Izrael között – nyilatkozta Avigdor Lieberman, Izrael állam külügyminisztere.

Idén januárban a kirgiz AKI Press hírügynökség számolt be az izraeli külügyminiszter és Arkady Dvorkovich orosz miniszterelnök-helyettes legújabb találkozójáról. A külügyminiszter ezúton jelezte, hogy jelentős előrelépést tettek az ügyben: „Mérlegelünk, és dolgozunk egy szabad kereskedelmi zóna létrehozásán az Eurázsiai Gazdasági Unióval, amely a kölcsönös kereskedelmünkben nagy előrelépést jelentene”. Egy másik nyilatkozatában pedig hozzátette: „Megbeszéltük a részleteket. Időzítés tekintetében reményeink szerint reális, hogy áprilisban a megállapodásunk a végső szakaszába lépjen.” Lieberman nyilatkozatában arra is emlékeztetett, hogy Fehéroroszország, Kazahsztán és Oroszország vámuniója korábban Vietnammal is aláírt egy hasonló egyezményt. „Az volt az első példája ennek a fajta megállapodásnak, és remélhetőleg a második a miénk lesz.” A külügyminiszter hozzátette: mindkét fél keményen dolgozik a tervezeten, és kölcsönösen elégedettek az eredménnyel. „Ez egy nagyon komplex rendszer, és egy komplex megegyezés is, amely sok tényezőt foglal magában, így például: szabványosítást, vámeljárásokat és sok más dolgot is, de minden rendben halad előre” – mondta a részletekről.

Szakértők szerint az izraeli fél fő célja a tárgyalásokkal, hogy ellensúlyozza a „globális nagyhatalmak nyílt törekvéseit”, amelyekre rendszerint „új világrend” néven hivatkoznak. Ennek keretében a regionális nagyhatalmak Pekingtől Moszkváig, Londontól Washingtonig a nemzetállamok szuverenitásának csökkentését tűzték zászlójukra. Míg más országok regionális rezsimek földrajzi régióiba tömörülnek, addig Izrael csendesen dolgozik egy szabad kereskedelmi övezet kiépítésén a kínai kommunista rezsimmel, illetve a Kreml által irányított EEU-val. Az orosz fél az Izraellel való együttműködésről azonban már jóval általánosabban nyilatkozott: „több tucat ország jelezte szabad kereskedelmi együttműködési szándékát az EEU-val. Izrael az egyike ezeknek, tárgyalásokat folytatunk, és ha sikerül megegyeznünk, akkor szabad kereskedelmi megegyezést kötünk.”

Az EEU-ban egyezmény biztosítja a tagállamoknak a munkavállalóik szabad mozgását, illetve egy egységes piacot az építőipar, a kiskereskedelem és a turizmus területein. Az elkövetkezendő 10 év során terveik között szerepel egy közös bíróság létrehozása minszki központtal, továbbá egy pénzügyi szabályozó szerv is asztanai székhellyel. Az Eurázsiai Gazdasági Tanács – ezen felül – további intézményeket nyitna Biskekben és Jerevánban is. További tervek szerint engedélyezik majd a tőke szabad áramlását és a szabad kereskedelmi piac kialakítását 40 üzletág árui és szolgáltatásai számára, így például 2016-ban a gyógyszeripar számára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!