hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európai gázálmok

2014. 12. 01.
Október végén Európa fellélegezhetett. Az EU finom patronálására Oroszország ígéretet tett, hogy folytatja a gázszállítást az ukrán vezetékeken keresztül. Az idei tél kipipálva, a függőség viszont marad.

Az említett megállapodás szintén kimondja, hogy az Európát célzó gázszállítmányok biztonságban lesznek az ukrán területeken. (Gondolva a közelmúltra, amikor az ukránok bemutatták, hogy ha szükségük úgy kívánja, szépen meg is csapolják ezeket a vezetékeket. A gázcsapok elzárása viszont a fél kontinenst magával rántaná.) „Semmi okuk az európai embereknek arra, hogy vacogjanak ezen a télen… Ez egy fontos lépés Európa energiabiztonságának megteremtésében” – idézte a BBC José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét. Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa hozzátette: meggyőződése, hogy Ukrajna képes lesz kifizetni a gázszámláit, és talán ez lehet az „első reménysugár” az ukrán–orosz viszony rendeződésében is.

Az egyezményt egyébként hónapokig tartó izmozás előzte meg, miután az oroszok nyilvánosságra hozták, hogy Ukrajna közel 5,3 milliárd dollárral tartozik már nekik. Idén ősszel számos cikk látott napvilágot arról, hogy Ukrajna milyen gigantikus pénzügyi elmaradásokat halmozott fel a gázszámláival. Az ukránok azzal replikáztak, hogy ez nem igaz, viszont az ország június közepe óta nem kap nyersanyagot a Gazpromtól. A viszályt persze a krími annekció sem enyhítette… Miután az oroszok továbbra is ragaszkodtak ahhoz, hogy csak előrefizetés ellenében szállítanának a szomszédnak, az ukránok az EU-hoz fordultak segítségért, ami persze tovább bőszítette az orosz medvét. Kijev idén nyáron arról győzködte az EU-t, hogy segítsék a fordított gázszállítás megszervezésében, vagyis abban, hogy Ukrajna Szlovákián keresztül, illetve Magyar­országról és Lengyelországból kaphasson gázt, és ehhez némi pénzügyi támogatás is járjon.

Persze az oroszok sem ültek ölbe tett kézzel: egy helyi hírügynökség rögtön bejelentette, hogy szeptember eleje óta Szlovákiába mintegy ötödével kevesebb gázt küld a Gaz-prom. Majd később Lengyelországban is hasonlót tapasztaltak. Mielőtt azonban megindultak volna a számonkérések, hirtelen megegyeztek a felek. Az EU „vette a lapot”, az oroszok pedig kicsit engedékenyebbek lettek. Így jutottunk el a máig, amikor is a mostani feltételek egyike, hogy az EU továbbra is garanciát vállal az ukrán hátralékok kifizetésére. A teljes csomag mintegy 4,6 milliárd dollár, amelyet az IMF és az unió közösen finanszíroznak. „Ez a precedens nélküli segély részletekben lesz folyósítva, miközben az IMF biztosítja, hogy az összeget Ukrajna kizárólag a gázszámlák rendezésére fordíthatja” – szólt az ügyről az Európai Bizottság közleménye.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!