Kereső toggle

A bankszféra nagyasszonya

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Teljesen az alján kezdtem. Senki nem adott nekem semmit” - nyilatkozta büszkén Ana Botín 2004-ben a Time magazinnak. Ma mégis Nagy-Britannia harmadik legbefolyásosabb asszonyaként tartják számon.

Hamarosan Ana Patricia Botín veszi át a Banco Santander, a spanyol központú, globális bank-óriás vezetését, amelyet nemrég még apja, Emilio Botín neve fémjelzett. Az előtte álló kihívás pedig minden eddiginél nagyobb és egyértelműbb: feladata, hogy a jelenlegi, megrázkódtatásokkal teli pénzügyi atmoszférában továbbra is sikerre vezesse a Fortune Global 100-as lista egyik legjelentősebb nemzetközi vállalatát.

Ám a rosszízű megjegyzések ellenére ő valóban nem csupán rokoni kapcsolatok miatt került a globális bankcsoport élére. Habár a vérvonal tagadhatalan: Ana most apja, Emilio Botín nyomdokaiba lép, aki szeptember elején hunyt el váratlanul szívrohamban. A Santander vezetését már Emilió Botín is édesapjától vette át, Botín asszony pedig a 157 éves spanyol bank vezetésében immár a negyedik generációt képviseli. Habár a Banco Santander a tőzsdén is jegyzett vállalat, a Botín család csupán 2 százalékos tulajdonosi hányaddal bír benne. Ennek ellenére a Santandert legtöbbször mégis „családi vállalkozásként” aposztrofálják, ami leginkább Emilio Botín karizmatikus, tekintélyelvű személyiségének tudható be, és alapjaiban határozta meg a vállalati kultúra jellegét. Miután erőteljes hangsúlyt fektetett a terjeszkedésre, a kezdetben kisméretű spanyol bank a világ egyik legjelentősebb hitelintézetévé nőtte ki magát.

Az idén 54 éves Ana Patricia kinevezése tulajdonképpen nem okozott nagy meglepetést. Apja hat gyermeke közül ő a legidősebb, ráadásul ő az egyetlen, aki a bankszférában dolgozik. Édesapja egyértelműen őt választotta ki és képezte arra, hogy a vállalat vezetésének örököse legyen, ha eljön az idő – nyilatkozta a Fortune-nak Mauro Guillén, a Wharton Üzleti Főiskola professzora, aki könyvet is írt a Banco Santanderről. Botín a tanulmányait a pennsylvaniai Bryn Mawr College-on és a Harvardon végezte, majd a „családi vállalkozás” hívó szava helyett először a J. P. Morganhez szerződött, ahol nyolc évig dolgozott. Ezt követően csatlakozott csak a Santander csapatához 1988-ban, immár több mint 25 éve.

Első komolyabb feladata a bank befektetési szolgáltatásainak kiépítése volt Latin-Amerikában. Habár a projekt nem aratott osztatlan sikert, és Botín asszony maga is számos kritikát kapott, a kiépített kapcsolatok és az erőfeszítések kikövezték az útját annak, hogy a Santander lakossági üzletágát sikeresen kiterjessze a régióban.

Botín aztán a kilencvenes években rövid időre megtörte a Santandernél való karrierjét, és saját vállalkozást indított. Megalapított egy internetes bankolással foglalkozó céget, illetve emellett egy magántőke alapot is vezetett. Mindezt szakmai karrierjének az egyik legmunkaigényesebb, de leggyümölcsözőbb tapasztalatai közé sorolja.

Ezt követően visszatért a „családi fészekbe” és évekig a Banesto bank vezetőjeként dolgozott, amely ma a Santander csoport bevételeinek 80 százalékát prezentálja. Botín sikeresen egyengette a hitelintézet útját még a pénzügyi válság első éveiben is. Ezután került csak a brit Santander élére, amelyet négy év leforgása alatt egy rendkívül jövedelmező és jól menő vállalkozássá alakított át. Ebben a sikerben jelentős szerepet játszott, hogy Botín asszony kiváló érzékkel rendelkezik az inspirált, tehetséges munkatársak kiválasztására és alkalmazására – állítják a tisztelői. Visszatekintve, „Botín asszony Londonba költözésének célja elsősorban nem az volt, hogy kipróbálja magát bankvezetői minőségben. Sokkal valószínűbb, hogy a költözés stratégiai döntés volt, és azzal a céllal történt, hogy mind a Santander valódi vezetőivel, mind pedig a Londonban tevékenykedő intézményi befektetőkkel megismerkedjen” – vélekedett a könyvíró Mauro Guillén.

Tavaly a BBC a Nők Órája program keretében Botínt kiáltotta ki Nagy-Britannia harmadik legbefolyásosabb asszonyának. A bankárnő viszont csak szimplán zavarba jött, amikor meghallotta, hogy Erzsébet királyné, illetve a brit belügyminiszter, Theresa May után őt tartják a harmadik legnagyobb befolyással bíró hölgynek.  Nagy-Britannia egyik legnagyobb bankja, a Santander ugyan 2013-ban 13 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el, ám az elképzelést, miszerint a befolyása megközelíti a királynőét, egyszerűen nevetségesnek tartotta.

A munkáját figyelemmel kísérők szerint Botín asszony büszke ember, de egyben mértékletes is, ahogy az apja is az volt. A pénzügyi világban ő egy ritka, magasan képzett nő, aki már a kezdetektől fogva (1998) állandó tagja a Fortune magazin üzleti listájának, amely a Legbefolyásosabb nők címet viseli. A Legbefolyásosabb nők globális listáján, mely februárban látott napvilágot, a 41. helyet foglalta el, illetve előkelő helyen találkozhatunk vele a Fortune európai, közel-keleti és afrikai listáján is. A – nem mellesleg – három fiúgyermekes családanya emellett tagja a The Coca-Cola Company igazgatótanácsának is, és még számos alapítvány létrehozása is kötődik a nevéhez. Férje – 1983 óta – Guillermo Morenés Mariátegui, azaz „Willy”, egy nemesi származású üzletember, aki szintén a pénzügyi világban mozog. Habár néhány éve a cége nagyon sok pénzt bukott a hírhedt Madoff-ügy kapcsán,  ma már egy ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó vállalkozást irányít. A család ismerői szerint férj és feleség egyben barátok és munkatársak is. Willyről pedig „köztudott”, hogy jó a humorérzéke, nagyon szerette és tisztelte az apósát, és gyűlöli a válást. Legidősebb fiuk, Felipe a Georgetown Egyetemen tanult, négy nyelven beszél és már egy nagy befektetési alapnál dolgozik. A középső, Pablo, szintén „pénzügyes” lett és már New Yorkban egy svájci banknál alkalmazzák. A legkisebb fiú Javier, aki még egyetemista, viszont minden bizonnyal „kakukktojás” lesz és a nagymamája, Paloma O’Shea nyomdokaiba lép, aki zongorista és nagy művészetpártoló volt.

Mostani kinevezésével Botín asszony egyikévé vált annak a mindössze hat nőnek, akik a Fortune Global 100-as céglistájának vezetőiként dolgoznak, és egyben ő lett az első nő, aki egy globális pénzügyi vállalat elnöki tisztjét betöltheti. (A Santander a Fortune 500-as listájának 76. helyén állt 2014-ben.) Ezzel a lépéssel „egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk” – nyilatkozta a Santander igazgatótanácsának egyik tagja a Fortune újságírójának. Míg néhány befektető Ana Patricia kinevezése kapcsán családi nyomásgyakorlásról suttog, tény, hogy a kinevezését a bank igazgatótanácsa is egyhangú igenléssel mondta ki. „Teljesen egyértelmű volt a választás”– mondta erről a Fortune magazin kolumnistája. Botín „okos, hozzáértő szakember, aki keményen dolgozik, és elkötelezett a Santander sikere iránt. Nem tudnék senkit, aki hasonlóan rátermett volna a feladatra” – tette hozzá.

A Fortune által megkérdezett szakmabeliek véleménye alapján Botín asszony jó hallgató és megfigyelő, kiváló a kommunikációban, és alapvetően konszenzusra törekvő ember. „Rengeteg tapasztalattal rendelkezik, nagyon magasan képzett, és a bankszféra számos területén szerzett már tapasztalatot” – állítja róla Guillén, miközben hangsúlyozza, hogy az ifjú Botín teljesen más, mint az apja. „Számos nyelvet beszél folyékonyan és három kontinensen dolgozott. Igazi kozmopolita.”

Olvasson tovább: