Kereső toggle

Álmodozó fiatalok

Jellemzően nem a tehetségek vágyódnak el itthonról

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bár a 20-35 évesek többsége szerint soha nem volt még ilyen nagy a bizonytalanság és a kiszolgáltatottság, több mint fele mégis itthon számít karrierre – derül ki a Bridge Budapest reprezentatív kutatásából, amellyel a Wall Street Journal is részletesen foglalkozik. Hosszú távon egyre több fiatal kockáztatna és kerülne ki az alkalmazotti létből. Ugyanakkor pesszimisták és gyanakvóak: szerintük leginkább a szerencsén és a kapcsolatokon múlik minden; félnek, hogy ellopják az ötleteiket, és inkább álmodoznak, mint cselekszenek. 48 százalékuk végleg elhagyná az országot, ha lenne erre lehetősége.

„Nem lepett meg ez az eredmény – mondja Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője. – Megértem, hogy a média ezt az adatot emelte ki a kutatásból, ugyanakkor azt is látni kell – ami egy másik kérdésre adott válaszból derül ki –, hogy a fiatalok több mint 60 százaléka igazából itthon szeretne karriert építeni. Biztató az is, hogy üzleti sikerről tízből heten álmodoznak közülük. Ez elég magas arány, amit sokféleképpen lehet értelmezni. Mondhatjuk, hogy álmodozni bárki tud, de a tavalyi felméréseinkben még nem láttunk ilyen szignifikáns elmozdulást ebben a kérdésben. Ha úgy nézzük ezt a folyamatot, hogy az elgondolási készség az alapja annak, hogy abból cselekvés jöjjön létre, akkor ez jó irány. A cselekvési készség viszont még valóban elmarad az üzleti sikerről szőtt álmoktól, a megkérdezetteknek csak az egynegyede indítana saját vállalkozást.”

Beszédes adat a felmérésből az is, hogy a diplomával rendelkező fiatalok lényegesen kisebb hajlandóságot (35 százalék) mutatnak az ország végleges elhagyására, mint alacsonyabb iskolázottságú társaik (53 százalék). A Wall Street Journal összefoglalóját kommentelők egyike csodálkozva meg is jegyzi, hogy eddig azt gondoltuk, hogy elsősorban a tehetségek hagyják el Magyarországot. Pistyur Veronika szerint jól kimutatható a felmérésből, hogy a külföldi munkavállalásnak elsősorban egzisztenciális okai vannak. A megkérdezett fiatalok 55 százaléka a pénzt jelölte meg a kivándorlás legfőbb vonzerejének, míg a nyelvtanulást és a tapasztalatot 24, illetve 22 százalékuk. A többség számára a külföldre költözés egyfajta menekülés, amely egzisztenciális csodavárásból fakad, nem konkrét terveken nyugszik. „Világosan látszik – mondja az ügyvezető –, hogy a fiataloknak elsősorban inspirációra és tudásra van szükségük ahhoz, hogy lássák, van értelme itthon maradni, van miért itthon maradni. Ehhez sok embernek kellene felelősséggel összefognia.”

A Kutatólabor által készített felmérésből az is kiderül, hogy tavalyhoz képest valamelyest nőtt a fiatalok kockázatvállalási hajlandósága. Ma már egyötödével kevesebben választanák a biztonságos alkalmazotti munkát, mint az előző évben, és hosszú távon is vonzóbb a kockázatvállalás is. Bár ötből ketten az önállóságot preferálják az alkalmazotti léttel szemben, az anyagi bizonytalanság továbbra is erősen befolyásolja döntéseiket:

tízből mindössze ketten választanák az önállóságot, ha bizonytalan jövedelemmel társulna. Az idősebbek és az alacsonyabb iskolai végzettségűek továbbra is biztonságra törekszenek. A 20-35 évesek kétharmada egy évtized múlva is alkalmazottként képzeli el magát, átlagosan hat munkahelyre számítanak életükben.

A diplomások körében tavalyhoz képest nőttek a karriervárakozások. 19 százalékponttal többen vannak azok, akik szerint 40 éves korukra szakmai hírnevet szerezhetnek. Egytizedük szerint a tudomány és az orvosi szakértelem globális sikerterület lehet Magyarország számára. A megkérdezettek átlagosan 35 éves korukra gondolják úgy, hogy anyagilag stabilak lesznek, 13 százalékuk szerint pedig ezt soha nem érik el.

Nem változott viszont a fiatalok pesszimizmusa: kétharmaduk szerint itthonról nehezebb érvényesülni. A megkérdezettek fele szerint Magyarországon nem érték, ha valaki sikeres, kétharmaduk azt állítja: minden a szerencsén és a kapcsolatokon múlik, nem pedig a teljesítményen és a tudáson. Bizalmatlanok is a megkérdezettek: kétharmaduk attól tart, hogy ellopják az ötletét. (Akaró Balázs)

Olvasson tovább: