hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Álmodozó fiatalok
Jellemzően nem a tehetségek vágyódnak el itthonról

2014. 06. 03.
Bár a 20-35 évesek többsége szerint soha nem volt még ilyen nagy a bizonytalanság és a kiszolgáltatottság, több mint fele mégis itthon számít karrierre – derül ki a Bridge Budapest reprezentatív kutatásából, amellyel a Wall Street Journal is részletesen foglalkozik. Hosszú távon egyre több fiatal kockáztatna és kerülne ki az alkalmazotti létből. Ugyanakkor pesszimisták és gyanakvóak: szerintük leginkább a szerencsén és a kapcsolatokon múlik minden; félnek, hogy ellopják az ötleteiket, és inkább álmodoznak, mint cselekszenek. 48 százalékuk végleg elhagyná az országot, ha lenne erre lehetősége.

„Nem lepett meg ez az eredmény – mondja Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője. – Megértem, hogy a média ezt az adatot emelte ki a kutatásból, ugyanakkor azt is látni kell – ami egy másik kérdésre adott válaszból derül ki –, hogy a fiatalok több mint 60 százaléka igazából itthon szeretne karriert építeni. Biztató az is, hogy üzleti sikerről tízből heten álmodoznak közülük. Ez elég magas arány, amit sokféleképpen lehet értelmezni. Mondhatjuk, hogy álmodozni bárki tud, de a tavalyi felméréseinkben még nem láttunk ilyen szignifikáns elmozdulást ebben a kérdésben. Ha úgy nézzük ezt a folyamatot, hogy az elgondolási készség az alapja annak, hogy abból cselekvés jöjjön létre, akkor ez jó irány. A cselekvési készség viszont még valóban elmarad az üzleti sikerről szőtt álmoktól, a megkérdezetteknek csak az egynegyede indítana saját vállalkozást.”

Beszédes adat a felmérésből az is, hogy a diplomával rendelkező fiatalok lényegesen kisebb hajlandóságot (35 százalék) mutatnak az ország végleges elhagyására, mint alacsonyabb iskolázottságú társaik (53 százalék). A Wall Street Journal összefoglalóját kommentelők egyike csodálkozva meg is jegyzi, hogy eddig azt gondoltuk, hogy elsősorban a tehetségek hagyják el Magyarországot. Pistyur Veronika szerint jól kimutatható a felmérésből, hogy a külföldi munkavállalásnak elsősorban egzisztenciális okai vannak. A megkérdezett fiatalok 55 százaléka a pénzt jelölte meg a kivándorlás legfőbb vonzerejének, míg a nyelvtanulást és a tapasztalatot 24, illetve 22 százalékuk. A többség számára a külföldre költözés egyfajta menekülés, amely egzisztenciális csodavárásból fakad, nem konkrét terveken nyugszik. „Világosan látszik – mondja az ügyvezető –, hogy a fiataloknak elsősorban inspirációra és tudásra van szükségük ahhoz, hogy lássák, van értelme itthon maradni, van miért itthon maradni. Ehhez sok embernek kellene felelősséggel összefognia.”

A Kutatólabor által készített felmérésből az is kiderül, hogy tavalyhoz képest valamelyest nőtt a fiatalok kockázatvállalási hajlandósága. Ma már egyötödével kevesebben választanák a biztonságos alkalmazotti munkát, mint az előző évben, és hosszú távon is vonzóbb a kockázatvállalás is. Bár ötből ketten az önállóságot preferálják az alkalmazotti léttel szemben, az anyagi bizonytalanság továbbra is erősen befolyásolja döntéseiket:

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!