hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trónkövetelők
Lejtmenetben a BRICS

2014. 02. 21.
A BRICS országok tavalyi gazdasági teljesítménye minden képzeletet alulmúlt. Habár még nem temetik őket, sokak szerint ideje volna egy újabb, trendi világgazdasági betűszót kreálni. Esélyes befutó lehet a „MINT”, amely az éppen felszálló ágban lévő Mexikót, Indonéziát, Nigériát és Törökországot takarja.

Egy évtizednyi bódulat után eljött a kiábrándulás ideje. Sokan így értelmezik a befektetők elfordulását a Brazília, Oroszország, India, Kína – és újabban Dél-Afrika – alkotta gazdasági együttestől. Ma már a BRICS három tagja (Brazília, India és Dél-Afrika) a fejlődő piacok „törékeny ötösfogatának” része (a másik kettő Törökország és Indonézia), azaz befektetési szempontból kerülendők, de legalábbis erősen megfontolandók. „A meglepetés nem az, hogy a románcnak vége, hanem, hogy ennyi ideig tartott” – konstatálta mindezt nemrég Anders Aslund, a Peterson Institute for International Economics szakértője.

Arról már jobban megoszlanak a vélemények, hogy a BRICS-től való befektetői elfordulás oka inkább az USA megerősödése felé mutató jelek és kommunikáció vagy Kína folyamatos, bár lassú gyengülése. Hogy melyik a nyomósabb érv, nehéz eldönteni. Viszont akár elhisszük, hogy Kína lassul, akár nem, a mérete továbbra sem elhanyagolható. Amennyiben a kínai GDP a várakozásoknak megfelelően az idén valóban 7,5 százalékkal növekszik, az 1 ezer milliárd dollárnyi új érték létrehozásának felel meg. Ugyanekkora új értéket az Egyesült Államok egy 3,75 százalékos GDP-növekedéssel tudna létrehozni. (Szakértők jelenleg kb. 1,5 százalékos GDP-növekedést várnak az USA-ban.)

Anders Aslund szerint azonban a fő okokat inkább az öt ország magatartásában kell keresni, és kevésbé a külső körülményekben. 2001–2008 között a világ az egyik legnagyobb „vagyonosodási és hitelboomot élte meg” – írta egyik cikkében, utána pedig eljött „a hét szűk esztendő úgy, mint a bibliai József történetében”. Ráadásul a „bő esztendőket” mesterségesen kitolták a Fed pénzpumpáival, de a lényegen ez nem változtatott: a BRICS országok ez idő alatt nem kényszerültek rá arra, hogy komoly döntéseket hozzanak. Mára pedig – teszi hozzá – „a vaskalapos elit nem is akar és nem is tud” ezen változtatni. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!