hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A LÉT emelné a tétet
Ingyenpénzt mindenkinek!

2014. 01. 31.
A cél tagadhatatlanul ambiciózus: felszámolni a nincstelenséget Magyarországon. A LÉT munkacsoport által javasolt, feltétel nélküli, pusztán a létezés jogán folyósított 50 ezer forintos alapjövedelem (fna) kérdése nagy vihart kavart. Nemcsak a politikában, de a Hetek által megkérdezett gazdasági szakértők között sem alakult ki konszenzus az ötlet kapcsán. Van, aki feltételekkel ugyan, de támogatná, mások viszont az elmúlt évtizedek legkárosabb intézkedéscsomagját látják benne.

Rendhagyó módon bővítené az alkotmányos alapjogok körét a LÉT munkacsoport. Megfogalmazásuk szerint: „minden tartósan Magyarországon lakó állampolgárnak biztosít a magyar állam havonta egy pénzösszeget, ami őt feltétel nélkül megilleti, mert ez az életéhez, a létéhez és egyben a személyéhez fűződő, elidegeníthetetlen, alkotmányos alapjoga. Ez a LÉT.” A futurisztikusnak ható javaslat nem marad adós sem a bevezetés tervezett idejével, sem a javasolt összeggel: 2015-től 18 év alatt 25, afölött 50, várandós édesanyák esetében pedig 75 ezer forint készpénz járna a létezés jogán minden magyar állampolgárnak.

Bár a radikálisan újszerűen ható javaslatcsomag első nekifutásra akár egy chávezi típusú, ultrapopulista párt programjának elemeként is megállná a helyét, a helyzet – és a felvetés – komolyságát jelzi a szakértői gárda, amely kidolgozta és amely felkarolta az ötletet. A LÉT munkacsoport vezetője Bánfalvi István nyugdíjas szociálpolitikai szakértő, munkatársai – többek között – Jeney Sarolta közgazdász és Radnai György, a Pénzügyminisztérium volt közigazgatási államtitkára, de jogász, tb-szakértő és szociológus is erősíti a csapatot. A kezdeményezést azonban még ennél is szélesebb kör kezdte patronálni. A bemutatkozó sajtótájékoztatón Ferge Zsuzsa szociológus hosszasan méltatta a javaslat érdemeit – majd sajnálkozva tette hozzá, hogy még a mai ellenzéki pártok programjaiban sem lát elkötelezettséget az ilyen „jó gondolatok” iránt.  „A LÉT bevezetése nemcsak hogy megállítaná a magyar társadalom széthullását, hanem történelmi fordulatot eredményezne a társadalom integrációjában” – fogalmazott Surányi György volt jegybankelnök, aki szerint a javaslat az elmúlt időkben példa nélküli, és „egyértelműen kedvező társadalmi változást előidéző, tudatos reformcsomagnak” nevezte a százoldalas tanulmányban megfogalmazott elképzelést.

És dolgozni ki fog?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!