hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újabb nyílt üzenet Obamának
Tartós bizalomhiány

2013. 12. 19.
Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) idén nyáron kirobbant lehallgatási botránya óta másodízben fordultak nyílt levéllel Barack Obama elnökhöz a hírbe hozott világcégek. Az Obama-adminisztráció legnagyobb patrónusai most úgy érezhetik, joggal kérik számon az elnökön ügyfeleik megcsappant bizalmát. Az eredeti bűnbak, Edward Snowden azóta is bujkál, ennek ellenére az osztrák Profil című hetilap a minap az év emberének választotta.

Napjainkban a Google percenként 2 millió keresési igényt fogad világszerte. A Twitter percenként 100 ezer üzenetet továbbít, míg ugyanennyi idő alatt körülbelül 350 ezer ember jelentkezik be a Facebookra. És ehhez még hozzájön a webes kereskedelem, az online rendelések, a hitelkártya-tranzakciók stb., és az információ mennyisége pillanatok alatt óriásira duzzad. Nem is szólva az egyre növekvő számú mobilkészülékekről, amelyek szintén biztos cellainformációkat szolgáltatnak – olvasható az Investor’s Business Daily elemzésében. Tehát ami az egyik oldalon biztonság, az a másik oldalon súlyos dollármilliók, és a kettő közötti kapocs egyedül a bizalom. És ahogy azt a mellékelt ábra mutatja: Amerika a The Guardian nyári, leleplező írása óta sem tért magához.

Az első újságcikk után nem sokkal többen fordultak Barack Obama elnökhöz, a főügyészhez és más nemzetbiztonsági vezetőkhöz, hogy segítsenek tekintélyük helyreállításában. A nyilvánosságra hozott dokumentumok ugyanis azt sugallták, hogy a kormányzatnak közvetlen hozzáférése volt a számítógépeikhez, az idevágó törvények pedig még azt is előírják, hogy a vállalatok hallgassák el érintettségüket. Az pedig már csak hab  a tortán, miszerint többeknek (például Cisco) súlyos anyagi érdekük is fűződött ezekhez az együttműködésekhez. Júliusi levelükben ezért arra kérték a kormányt, hogy rendszeresen közölhessék a megfigyelések fő statisztikai összegzéseit.

Azóta eltelt fél év, és Snowden még mindig nem került elő. Van, aki még most is a fejét követeli, mások már amnesztiát adnának, ha megígéri, hogy ezentúl rendesen viselkedik. (Megjegyzendő, a The New York Times szerint a kormánynak fogalma sincs róla, hogy milyen információk lehetnek még Snowden birtokában; egyesek 1,5 millió dokumentum eltulajdonításáról beszélnek.) A megkérdőjelezett jogszabályok viszont azóta sem változtak, habár egy szövetségi bíró most újfent „valószínűleg alkotmányellenesnek” nevezte az NSA mobiltelefonos adatgyűjtését. Tehetetlenségük mentségére legyen mondva: időközben szembe kellett nézniük egy kormányzati leállással is, ami – valljuk be – rövid távon és közvetlenül több emberi életet befolyásolt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!