hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Devizamentés: „politikai pszichoterror” alatt a bankszektor
Pisztoly a fejhez

2013. 08. 29.
Kettős játékot űz a kormány a bankokkal, mert egyrészt politikai eszközökkel igyekszik rávenni őket, hogy akár a pénzintézetek számára is kedvezőtlen adósmentési csomagot fogadjanak el, mert különben „keményebb eszközöket” is használhatnak. Másrészt sürgeti őket az idő, mert a nemzetközi pénzpiaci folyamatok miatt lehet, hogy fél év múlva egy, a jelenlegi terveknél puhább „devizásmentő-csomag” is a forint bedőlését eredményezheti.

Lassan száz éve már, hogy Európa – az eszement első világháború miatt – abba a helyzetbe lavírozta magát, hogy a kontinens pénzügyi folyamatai kiszolgáltatottak az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntéseinek. A világháború előtt a Fed döntéseinek szinte semmi hatása nem volt Európára, hiszen a földrész – és nem mellesleg a világ – pénzügyi központja Londonban volt, itt végezték a hitelezések kétharmadát. Bár a valuták mögött ekkor még arany állt, és az arany volt a pénzek alapja, de a font számított referenciapontnak a világ gazdaságában.

A világháború során az európai országok eladósodtak, a háború fedezésére pénznyomtatásba kezdtek, ami azt jelentette, hogy a font, a frank és a márka értéke jelentősen csökkent, aranytartalékaik nagy része pedig az Egyesült Államokba került. Az amerikai „jegybankárok” a világégést követően megdöbbenve tapasztalták, hogy miközben a Fed-nek csak és kizárólag az amerikai belgazdasági folyamatok kézbentartása a feladata, döntéseik mégis világgazdasági jelentőségűek.

Ma is ez a helyzet. Az elmúlt években az amerikai hitelválság kivédésére a Fed laza monetáris politikát folytatott (úgynevezett „mennyiségi könnyítéssel” dollárt öntött a piacokra), aminek következtében a világpiacokra is áramlott a friss pénz. Ebben a kedvező pénzpiaci hangulatban Magyarország is problémák nélkül, könnyedén tudta kiváltani az IMF-hitelét piaci alapú állampapírokkal. Az amerikai gazdasági folyamatok mára egyértelműen kedvező mederbe kerültek, gyógyulófélben van az USA gazdasága, ezért erre válaszul a Fed hamarosan szigorít a monetáris politikán, ami azt jelenti, hogy kevesebb „gyógyszert” ad a lábadozónak (elemzői várakozások szerint leállítja a pénznyomdát, és akár kamatot is emel), ami viszont a feltörekvő piacokon (ide tartozik Magyarország) változásokat hoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!