Kereső toggle

Gigantikus üzleteket terveznek

Megmenti-e az Egyesült Államok Európát?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Fokozná az Egyesült Államok az üzleti és kereskedelmi együttműködést az Európai Unióval, hogy még több munkahelyet teremthessenek mindkét kontinensen. Szakértők azt javasolják, hogy ehhez kössön átfogó megállapodást a két „állam”.

Barack Obama már az unió helyzetéről szóló beszédében kitért arra, hogy az amerikai kormányzat aktív tárgyalásokat kezd a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerség létrehozására, illetve az Európai Unióval, hogy miként lehetne a két térség között a gazdasági együttműködést fokozni.

Az Egyesült Államokban létre is hoztak egy munkacsoportot ennek megvalósítására, High Level Working Group (HLWG) néven. Az USA és az EU közötti üzleti együttműködés hagyományosan fontos a két kontinens számára. A két „birodalom” közötti kereskedelem a világon a legjelentősebb, hiszen a teljes áruforgalom és a szolgáltatások egyharmadát, a globális gazdasági termelés felét egymás között bonyolítják. Az új elképzelések szerint a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Társaság olyan szerződést kötne az Európai Unióval, amely jelentős előnyt biztosítana az Egyesült Államok nemzetközi versenyképességének előmozdítására, illetve új munkahelyek létrehozásához, valamint gazdasági növekedéshez vezetne. Ehhez persze az szükséges, hogy fellendüljön a gazdasági együttműködés az USA és Európa között.

Az Egyesült Államok elnökének honlapján olvasható elemzés szerint ennek az a feltétele, hogy újabb piaci területek nyíljanak meg a felek között. Az amerikaiak célja egyebek mellett, hogy termékeik európai exportja elérje a 459 milliárd dollárt. Az Európába tartó kereskedelem jelenleg már 2,4 millió amerikai számára biztosít jól fizető munkahelyet.

Ezt viszont úgy fokoznák, hogy erősítenék a két „ország” (ha az Európai Uniót csak az elemzés kedvéért egy országnak tekintjük) közötti befektetési tevékenységet. Jelen pillanatban az Egyesült Államok és az EU 4 billió dollárt fektetett be egymás gazdaságába, ami csaknem 7 millió munkahelyet jelent a két kontinensen.   

A „nagy terv” célja, hogy még inkább lebontsák a vámmal kapcsolatos korlátokat, amelyek akadályozzák a termékek és szolgáltatások szabad áramlását. Az Egyesült Államok szeretné csökkenteni a szabványok és a szabályozások különbözőségéből adódó költségeket, ezzel támogatnák a nagyobb versenyképességet és az együttműködést.

Olvasson tovább: