hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Matolcsy-„vérengzés” az MNB-ben
Kormányzó a jegybank élén

2013. 03. 21.
Azt még nem tudni, hogy szakmai minőségében is meggyengül-e a Magyar Nemzeti Bank, de az egyértelmű, hogy Matolcsy György, az intézmény új vezetője radikális személycserékre szánta el magát. Évek, sőt évtizedek óta a jegybankban dolgozó, még Járai Zsigmond korábbi – ugyancsak jobboldali – elnök vezetése alatt befutott szak­embereket cseréli le bizalmasaira. A problémát az jelentheti, senki sem tudja, hogy vészhelyzetben ők hogy fognak vizsgázni. Ráadásul többen vannak olyanok, akiknek semmilyen jegybanki tapasztalatuk sincs.

Az elmúlt napokban több, a gazdasági életben járatos, a monetáris politikára korábban vagy jelenleg is közelről rálátó vezető közgazdászt kérdeztünk arról, hogy Matolcsy György kinevezése közvetlenül hozzájárult-e a forint gyengüléséhez. Illetve, hogy a miniszterelnök által saját jobbkezének titulált volt nemzetgazdasági miniszter kapcsán milyen várakozások alakultak ki a piaci szereplők között. 

Forrásaink többsége két alapállítást fogalmazott meg elöljáróban. Egyrészt: Magyarország külkereskedelmi többlete annyira megnövekedett az elmúlt években (tavaly 7 milliárd euró volt), hogy annak önmagában stabilizáló tényezőnek kell lennie a magyar fizetőeszköz esetében. Ahogy azt egy vezető közgazdász mondta pestiesen: „a külkertöbblet megtámasztja a forintot, ezt Matolcsy csak elszúrni tudná”. Leegyszerűsítve az történik ugyanis, hogy lényegesen többet ad el az ország, mint amennyit vásárol devizában. 2006-ig jellemzően deficites volt a külkereskedelmi mérleg. A 2008-as magyar forintválság egyik oka volt, hogy a spekulánsok tisztában voltak azzal, a magyar cégeknek a korábban felpörgött fogyasztás miatt nagyon sok forintot kell euróra váltaniuk. És mivel tudottan törékeny volt a forint árfolyama, ezért érdemes lehetett (megpróbálni) bedönteni a piacot, az esésen pedig keresni. (Hogyan mentették meg jobb- és baloldali bankárok az országot az államcsődtől. Hetek, 2008. november 14.)

A másik állítás az, hogy Matolcsy mellé – a Monetáris Tanácsba és a szakértői stábba – a kormányzat olyan szakembereket ültet be, akik megakadályozzák, hogy a fantaszta jegybankelnök hibákat kövessen el. A fantaszta jelzőt egyébként egyszer éppen Orbán Viktor aggatta Matolcsy Györgyre.  Érdekes, hogy ezt, a jó „szakemberekkel vettük őt körbe” érvet kormánypárti háttéremberek is előszeretettel használják, hogy a gazdasági körökben bizonytalan megbecsülésnek örvendő Matolcsy György kinevezésének negatív megítélését enyhítsék.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!