Kereső toggle

Egy kézműves cukrászda...

Interjú Sommer Andrással, a Sommer cukrászda tulajdonosával

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mióta vezetitek a cukrászdát? 

– Öt éve nyitottuk meg cukrászdánkat, mely korábban már ötven évig működött. A régi állapotokat megszüntettük, felújítottuk, és új arculatot alakítottunk ki. Egy picike kis műhelyben dolgoztunk, amit európai színvonalra próbáltunk felhozni. Készült egy galéria is, hogy vendégeink helyet foglalhassanak és kellemes körülmények között élvezhessék finomságainkat.

Minden nálatok készül?

– Igen, saját készítésű minden, az utolsó morzsáig. Nálunk nem tucatgyártás folyik, hanem egyedi termékek, házi receptek alapján, adalékok, színezékek, állományjavítók felhasználása nélkül.

Milyen süteményeitek vannak?

– Azt gondolom, bátran büszkék lehetünk a flódninkra. Túrós batyunk eredeti blundel tésztából készül. Különlegességünk még a házi fonott kalácsunk, melyet minden pénteken frissen, még melegen adunk vendégeinknek sabbatra és hétvégére. Megrendelésre készülnek már kissé feledésbe merült sütemények is, például indiáner, Kossuth-kifli, moscauer. Hagyományos ünnepi süteményeink mellett a zsidó ünnepek tradicionális édességeit is készítjük, például pészahkor macesztortákkal várjuk vendégeinket. Purimi finomságok Hámán táska, kindli sem hiányoznak választékunkból, melyeket dióval, mákkal vagy szilvalekvárral töltünk. Savuotkor tejes sütemények készülnek, emlékezve a „tejjel-mézzel folyó Kánaánra”. Gondolunk a diétásokra, valamint a cukorbetegekre is, hiszen cukormentes süteményeink palettáját folyamatosan bővítjük (például: cukormentes nagyi krémes, liszt-, és cukormentes sacher, túró-, sajt-, répatorta stb.).

Hagyományos és egyedi torták is készülnek?

– A tortákat feleségem készíti, akivel együtt vezetjük cukrászdánkat. Családom sokat segít nekem, hálás vagyok, hogy támogatnak mindenben! Tészták mestere, cukrászunk Józsi, aki réteseket, pogácsákat, reggeli finomságokat készít. Hadd említsek meg néhányat kínálatunkból: juhtúrós, burgonyás, sajtos, káposztás pogik, vaníliás, szilvás papucsok, mákos, zserbós rétes, vagy főzött sajtkrémből készült sajtroló. Érdemes megkóstolni krémeseinket is.

Visszakanyarodva a kérdésre, ostyára, cukormázra vendégeink kedvenc fotóit rádolgozzuk, egyedi elképzelés szerint. Sok népszerű tortánk van. Különleges alkalmakra, születésnapokra, esküvőkre is készítünk dísztortákat (Abesszin torta, Narancsos trüffel, Marcicsóka stb.). Mivel kézműves cukrászda vagyunk, alapelvünk, hogy mindig újítsunk a választékon.

Közeledik a jó idő. Készültök fagyival?

– Igen, házi receptek alapján készítjük, hagyományosan főzzük és fagyasztjuk. Népszerűek a belga étcsokoládé, csokibomba, gyümölcsök, marcipán, vagy a narancsos mandula fagylaltunk. Ahogy melegszik az idő, parfé torták is készülnek.

Milyen specialitásaitok vannak?

– A hagyományos mákos, diós bejgli és pozsonyi kiflik mellett egyéb különlegességeket is sütünk. Érdemes megkóstolni a zserbós, marcipános vagy mandulás, vörös áfonyás bejglinket is.

Húsvétra ünnepi kalács, pészahra maceszkenyér sül.

 

1068 Budapest, Lövölde tér 5. (bejárat a Szív utca felől)
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig: 9–19, szombat, vasárnap: 10–19
www.sommer-cukraszda.hu  •  Tel.: 06(1)341-0118, 06(30)922-667

Olvasson tovább: