Kereső toggle

A nagy átlag semmit sem érez

Béremelés: Kik örülhetnek az idei adóváltozásoknak?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ezekben a napokban kapják kézhez a munkavállalók az első, 2013-as szabályok szerint számított fizetésüket. Továbbra is az átlagkereset felett keresők, mondhatni a Fidesz által megcélzott felső középosztály tagjai járnak jól. Egy átlagos munkavállaló jelentős változást nem érez majd a fizetési borítékjában.

A BDO Magyarország összegzése szerint, a személyi jövedelmet érintő változások az idén kevésbé látványosan módosítják majd a nettó fizetések szintjét, mint az előző évben. Mint emlékezetes, tavaly az átlag alatti jövedelemmel rendelkezők jártak a legrosszabbul az adójóváírás kivezetése miatt: egy gyermektelen, minimálbér körül kereső munkavállaló jövedelemcsökkenése akár a tíz százalékot is meghaladta.

2013-ban a nettó jövedelem változását alapvetően két tényező befolyásolja. Egyrészt immár a havi 202 ezer forint feletti rendszeres jövedelmet sem terheli majd a 27 százalékos adóalap-kiegészítés (szuperbruttó). Másrészt megszűnik a nyugdíjjárulék-fizetés felső jövedelmi határa. E két tényező együttes hatása elsősorban az átlagbér két-háromszorosát keresőket hozza a korábbinál kedvezőbb helyzetbe.

A havi bruttó 202 ezer forint alatt keresők nem észlelnek majd változást, hiszen rájuk már 2012-ben sem vonatkozott a szuperbruttó, miközben jövedelmük messze a korábbi járulékplafon alatt marad. Ők azok, akiknek – ha tavaly nem részesültek bérkompenzációban – tavalyi jövedelemcsökkenését az idén sem kompenzálják, hacsak nem a tavalyi bruttó 93 ezer forintos minimálbérre voltak bejelentve. Azt ugyanis az idén 98 ezer forintra kell emelni.

A havi bruttó 202 ezer és 660 ezer forint között keresők profitálnak a változásokból, hiszen – miközben pótlólagos nyugdíjjárulék őket sem terheli – a szuperbruttó kivezetésének hatása pozitívan érinti őket. Egy gyermektelen munkavállaló, amennyiben az aktuális 238 ezer forintos átlagbérrel rendelkezik, mindössze 1555 forinttal visz haza többet, ugyanakkor 500 ezer forintos bruttó mellett már 12 874 forinttal nő a nettó bér.

A havi bruttó 660 ezer és 1 millió forint között keresők többlete a fizetés emelkedésével arányosan folyamatosan csökken: míg 660 ezer forintnál még 19 786 az előbbi példában említett többletjövedelem, a plusz járulékfizetés 1 millió forintnál már teljesen kompenzálja a szuperbruttó pozitív hatását. Aki pedig havi 1 milliónál többet keres, 2013-ban kevesebb pénzt vihet haza.

Ami biztos, hogy csökken, de megmarad: a béren kívüli juttatások vonzereje. Nem csupán a munkabér, a béren kívüli juttatások mértéke is változhat sok munkavállalónál. Míg ugyanis két éve még csak 19,04, tavaly pedig 30,94 százalékos költség terhelte ezeket a juttatásokat, idén már összesen 35,7 százalékos teher hárul a munkáltatókra a cafeteria elemei után. Bár ez a szint a legtöbb esetben még mindig előnyösebb, mint a bérjövedelmet terhelő adók és járulékok, a munkáltatók egy része dönthet úgy, hogy ezt a juttatási formát fenntartja ugyan, ám a terhek növekedésével párhuzamosan csökkenti a juttatások mértékét.

Pozitív változás, hogy a jövőben az Erzsébet-utalvány kedvezményesen adható mértéke 8 ezer forintra emelkedik, miközben általánosan is felhasználható lesz meleg étel vásárlására is.

„Az adó- és járulékszabályok idei változásai miatt egy átlagos munkavállaló jelentős változást nem érez majd a fizetési borítékjában” – vélte Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere. Mint fogalmazott: „bár a szuperbruttó kivezetése teljes egészében megvalósult az idén, az adóadminisztráció komolyabb egyszerűsítése, a »söralátét« méretű bevallások időszaka továbbra is várat magára.”

Olvasson tovább: