hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Éledező periféria
Az elmúlt hónapok fejleményei alapján enyhült az eurókrízis

2012. 12. 13.
A periférián mozgó eurózóna-országok államkötvényeinek hozama jelentősen csökkent, miután az EKB korlátozás nélkül elkezdte felvásárolni a bajba jutott országok kötvényeit. Ezt a segítséget természetesen szigorú feltételekhez kötötték. A spanyol és portugál hiány egyre alacsonyabb, Írország és Olaszország mérlege pedig lassan pozitívba fordul. E fejlemények ellenére az államadósság szintje még mindig aggasztóan magas ezen országokban — jellemzően 100 százalék feletti.

Görögország, ahol az államadósság 175 százalék, további megszorításokat kénytelen végrehajtani. Márciusban adósságának egy részét leírták, a napokban pedig újabb könnyítést kapott a görög gazdaság. Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei és az IMF megállapodtak abban, hogy Görögországnak 2020-ra elegendő az államadósságát „csupán” 124 százalékra csökkenteni, az eddig meghatározott 120 százalékkal szemben, ami mintegy 40 milliárd eurós könnyítést jelent. A könnyítés keretében csökkentik a Görögországnak adott hitel kamatát, és az EKB görög kötvényvásárlásaiból származó bevételének egy részét is visszaforgatják a görög gazdaságba. Mindemellett az ország mostanság kapja meg a nemzetközi hitel újabb – 44 milliárd eurós – szeletét.

Vannak további biztató jelek is a görög gazdasággal kapcsolatban: immáron két hónapja növekszik a lakossági és vállalati betétállomány az országban. Ez a fejlemény is arra vezethető vissza, hogy az eurózóna államai kifejezték, hogy támogatják Görögország helyreállását. Juncker és Olli Rehn pénzügyi EU-biztos, Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke, valamint Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója nyilatkozataikban egyértelműen üdvözölték Görögország erőfeszítéseit, Athén elkötelezettségét vállalásainak teljesítésére. Véleményük szerint Görögország újra egy „elviselhető” adósságpályára léphet.

Portugália

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!