Kereső toggle

Orbán látogatása Berlinben

Ugye, mi jó barátok vagyunk?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Orbán Viktor miniszterelnök nemrég Berlinben járt és hosszas eszmecserét folytatott Angela Merkel kancellárral az aktuális gazdaságpolitikai kérdésekről, valamint a médiatörvényről és a választójogi törvényről – mind a nyilvánosság előtt, mind zárt ajtók mögött. A látogatás summáját számos külföldi és hazai sajtóorgánum, illetve közéleti személyiség értelmezte – egymástól meglehetősen eltérően.

Több német nyelvű írás és nyilatkozat is megelőzte a kormányfő látogatását. Többek között a Handelsblatt terjedelmes interjúja, amelyben a magyar miniszterelnököt az európai jóléti államokról, a bankunióról, az államadósságról, az energiaszektorról, az euró bevezetéséről és az IMF-tárgyalásokról faggatták. Orbán Viktor itt kifejtette: mivel Európa az elkövetkező öt évben még recesszióban lesz, megnövekszik az igény az erősebb politikai vezetés iránt. „Egy elnöki rendszer valószínűleg alkalmasabb a kemény reformok bevezetésére, mint a parlamentáris.” Orbán Viktor ezen kijelentését Balázs Péter volt külügyminiszter egyenesen „hátborzongatónak nevezte” az m1 csatorna A lényeg című műsorában. A magyar miniszterelnök szókimondása azonban nem érte váratlanul a németeket. A találkozó előtti napon a helyi kormányszóvivő közölte: „Akinek kétharmados többsége van, mindig tudnia kell, hogy a kétharmados többséggel nagy demokratikus felelősség is együtt jár azokkal szemben, akik kisebbségben vannak.” Úgy látszik, ez a politikai erőfölény nagyon megihlette a német sajtót, hiszen Orbánra a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) csak úgy hivatkozott, mint „az ember a kétharmados kalapáccsal”. A magyar kormányzat ezt megelőzően ugyan több kritikát kapott a németektől a médiatörvény és a demokrácia állapota kapcsán, ám Orbán a Handelsblatt hasábjain megüzente: „Ha van ember a földgolyón, akivel jóban akarok lenni, az Angela Merkel, ami pedig a konfrontációra való hajlamát illeti, ilyen a magyar politikai kultúra” – magyarázta. Hasonlóan, ahogy az LGT is megénekelte: „Tudod, az első pofon a legnagyobb, aztán a többit lassan megszokod…”

Fekete macska?

Merkel asszony akár tarthatott is volna a magyar miniszterelnökkel való találkozótól, lévén hogy Orbán Viktor kezd „mumussá” válni a nemzetközi diplomáciában, hiszen akiknél látogatást tesz, azoknak sorra megdől – addig viszonylag biztos – hatalma. Elég csak Hoszni Mubarakra, Miheil Szaakasvilire vagy éppen Andrius Kubilius litván miniszterelnökre gondolnunk. Ez utóbbi a múlt héten  – dacára országa kiemelkedő gazdasági teljesítményének – csúnyán leszerepelt a helyi választásokon, miután Orbán Viktor néhány hete rövid látogatást tett nála. Amikor Orbán 2011 januárjában Egyiptomban járt, még nem lehetett sejteni, hogy a diktátor uralma hamarosan véget ér. Orbán távozása után két nappal ugyanis kitört az arab tavasz következő hulláma, egy közel háromhetes tüntetéssorozat, amely Mubarak lemondását és fiai perbe fogását eredményezte. Hasonló  Miheil Szaakasvili grúz elnök sorsa, akinél Orbán idén ősszel, három nappal a helyi választások előtt tette tiszteletét. A parlamenti választások eredménye szinte sejthető: az elnök pártja egyértelmű vereséget szenvedett.

A német kancellár rezsimje azonban ennél biztosabb alapokon áll. Alapvetően elmondható, hogy a magyar oldal nyilvánvalóan nagyobb jelentőséget tulajdonított az eseménynek, mint a vendéglátók. Ez nem is csoda, hiszen „ami jó a német gazdaságnak, az jó a magyarnak is” – nyugtázta Orbán. Hol vannak már azok az idők, amikor még az a mondás járta, hogy „a magyar gazdasági növekedés képlete a német növekedés szorozva kettővel”? Ma már annak is örülünk, hogy a németek idei évre 0,8, míg 2013-ra már 1 százalékos növekedést prognosztizáltak – miközben mi folyamatosan zsugorodunk és sorra dőlnek össze a hazai vállalkozások. Arról nem is beszélve, hogy jelenleg is közel 1,2 millió magyar él német befektetésekből, valamint a német vállalatok közel 300 ezer honfitársunkat foglalkoztatják. De hogy mi se maradjunk el a német eredményektől, a miniszterelnök közölte Berlinben: „Az idén csökken a magyar gazdaság teljesítménye, de jövőre növekedési fordulat következik, a kormány pedig új gazdasági akcióterveket mutat be a parlamentnek.” Orbán a negatív jelenség okaként azt a „45 év kommunizmust” említette, amely „tönkretette az ország gazdaságát”.

A német vezetés azonban minden bizonnyal ennél is nagyobb figyelmet szentelt Merkel athéni látogatásának, amely épp a magyar miniszterelnök érkezését előzte meg. Habár Németországnak minden ország szavazatára szüksége lesz majd – egyik fő célkitűzése – a bankunió koncepciójának megvalósításához, a görög stabilitás kérdése jóval fontosabb a német célok szempontjából – mondta az m1 műsorában Balázs Péter.

Felemás visszhangok

„Nyíltan beszéltünk a gazdaságpolitikával, a választójogi törvénnyel és a médiaszabályozással kapcsolatos kérdésekről, és ez segítette a magyarországi folyamatok mélyebb megértését” – mondta Angela Merkel az Orbán Viktorral tartott berlini találkozója után. A német kancellár nyugtázta, hogy Magyarország minden olyan kérdésben módosításokat hajtott végre, amelyekkel kapcsolatban az Európai Bizottság kritikát fogalmazott meg. Merkel és Orbán köztudottan egy „pártcsaládba” tartoznak, így a békülékeny hangnem a nyilvánosság előtt üzenetértékű volt – kommentálták többen az eseményt.

Kumin Ferenc, nemzetközi kapcsolatokért felelős szóvivő egy tévéműsorban kifejtette: a Merkel-találkozó fontos visszaigazolás volt Orbán Viktor számára is. Kumin értelmezése szerint a kancellár asszony teljes nyitottsággal fogadta és megértette a vitás kérdésekhez fűzött kommentárokat. Merkel asszony szavai a látogatást követő sajtótájékoztatón „egyértelműen pozitívak voltak” – emelte ki.

Hasonlóan pozitív véleményen volt a berlini találkozó végkicsengését illetően Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium EU-kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki „furcsa intimpistáskodásnak” bélyegezve visszautasította az m1 műsorvezetőjének azon kérését, hogy bárminemű hangulatjelentést adjon a zárt ajtók mögött történt tárgyalásokról. Ezzel szemben Balázs Péter volt külügyminiszter bátorkodott levonni némi következtetést Orbán Viktor azon kijelentéséből, miszerint „nem szeretné, ha Angela Merkel valaha is az ellenségévé válna”. Balázs szerint Merkel négyszemközt biztosan kemény kritikát gyakorolt a vitatott témákban, és „ez így van rendjén”.

El kell azonban ismerni, hogy a német sajtókommentárok többsége korántsem volt ennyire diplomatikus. A két konzervatív német lap, a Die Welt és a FAZ egyaránt az euróbevezetés kérdését emelte ki, amelyről a magyar miniszterelnök azt mondta, hogy ez Magyarország számára jelenleg csak „perspektíva” – de nem realitás. Orbán még a találkozó előtt kifejtette a Handelsblattnak: úgy látja, hogy a magyar csatlakozási szerződés aláírása idején fennálló eurózóna mára megváltozott, így az ahhoz való csatlakozás sem lehet kötelesség. Jelenleg az euró bevezetése hazánk számára „felelőtlen” döntés volna. Negatív példaként említette a dél-európai tagállamokat, melyek „nem voltak készek (a közös pénz bevezetésére), de mi nem fogjuk elkövetni ugyanezt a hibát”. A baloldali Berliner Zeitung Merkel asszony távolságtartását emelte ki. Az újság negatív hangvétele magyar ügyekben nem ritka, és Frank Herold írása most sem bánt velünk kesztyűs kézzel. Orbán „velejéig revansista” – írta Herold – és ez az oka annak, hogy olyan ritka vendég a német kancellárián. Beszédeivel rendszeresen „megdöbbentő” hangot üt meg (például legutóbb Ópusztaszeren), amely nem fér össze az uniós integrációval, sem a 21. század világával. A liberális Tagesspiegel a romák egyenjogúsításáért tett lépéseket dicsérte, míg a Der Spiegel arról a maroknyi tüntetőcsoportról írt, amely magyar nyelven, „Diktátor, Diktátor!” skandálással fogadta az egyébként meglehetősen öntudatosan viselkedő kormányfőt, aki a kis csoportot csak egy szemvillanásra méltatta. Az újság kiemelte, hogy Orbán Viktor vitatott politikusnak számít, és nemcsak a német baloldal, de már a konzervatívok soraiban is többen „kételkednek” tekintélyelvű politikájában.

Olvasson tovább: