hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lefogyott a magyar munkaerőpiac

2012. 09. 20.
A negyedik negyedévben kevesebb elbocsátás várható a magyar munkaerőpiacon; a felvételi kedv azonban továbbra is lanyha – derül ki a Manpower felméréséből. A nemzetközi munkaerő-közvetítő cég adatai szerint egyedül Ázsiában és Amerikában pozitívak a várakozások, Európa vegyes képet mutat.

Magyarországon a munkaerő-piaci kilátások némileg javultak, hiszen az előző negyedévhez viszonyítva jelentősen, 6 százalékkal csökkent azoknak a munkaadóknak az aránya, akik elbocsátást terveznek.  Ugyanakkor a munkaerő-felvételi kedv továbbra is lanyha. A 2012 utolsó negyedévére vonatkozó Manpower Munkerő-piaci Mutató nulla százalékon áll, vagyis ugyanannyi munkaadó tervez elbocsátást, mint amennyi munkaerő-felvételt. Idén ez az első olyan felmérés, amikor a munkáltatók várakozásai nem a negatív tartományban vannak. Tíz magyar munkáltató közül több mint nyolc nem kíván változtatni személyzeti állományán a következő negyedévben, ami bizonyos munkaerő-piaci stabilitásra utal.

Kiss Juditnak, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatójának álláspontja szerint a felmérés eredményeiből az látszik, hogy a megkérdezettek többsége egyelőre nem számol azzal, hogy a szeptemberben országgyűlés elé kerülő, korábban bejelentett munkahelyvédelmi akcióterv jelentősen bővítené a munkahelyek számát. Ugyanakkor – tette hozzá – a jelenlegi gazdasági körülmények között fontos eredmény az is, hogy további elbocsátásokat már nem terveznek. „Kedvező jel, hogy az index értéke megduplázódott a gyártás területén az előző negyedévhez képest. A növekvő foglalkoztatási igény elsősorban az autógyártásnak és az autóipari beszállítóknak köszönhető” – hangsúlyozta Kiss Judit.

Az előző negyedévhez viszonyítva a vizsgált kilenc szektorból ötben javultak a kilátások. A legjelentősebb, 18 százalékos növekedést az építőiparban jelezték, a kilátások azonban még így is negatívak, immár a hatodik egymást követő negyedévben. A foglalkoztatási szándék 4 százalékkal erősödött a közüzemi, valamint a köz- és szociális szolgáltatások területén. Gyengülést három szektorból jelentettek: a nagy- és kiskereskedelemben 5 százalékkal, míg a mezőgazdaságban és a szállítmányozás, raktározás területén 4 százalékkal csökkent a mutató értéke.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!