hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bumeráng bébik és Európa
Egy európai generáció veszhet el a süllyesztőben

2013. 09. 12.
Rossz, és egyre romlik - így néz ki számos európai országban a fiatalok helyzete, már ami az elhelyezkedésük esélyeit illeti. Szakértők sem sietnek megnyugtatni a kedélyeket, nem sok jóval kecsegtetnek: egy friss OECD-jelentés szerint arra kell felkészülni, hogy a következő másfél évben nem lesz különösebb javulás e téren. A válság által mélyen érintett régiók – Spanyolország, Görögország – helyzete a leginkább elkeserítő, de a németeket és osztrákokat leszámítva sehol nem tudnak 10 százalék alatti munkanélküliségi rátát felmutatni az unió tagállamaiban a 25 év alatti fiatalok körében.

Bár szakértők már akkor sem sok jóval kecsegtettek, amikor 2012 végére Spanyolországban és Görögországban is átlépte a fiatalkorúak munkanélküliségi rátája az 50 százalékot, kevesen gondolták volna, hogy a mutatóknak még erről a szintről is van hová romlaniuk. Pedig volt. A görögöknél a legfrissebb adatok szerint a teljes lakosság 27,6 százaléka van állás nélkül. Ez ugyan már önmagában is döbbenetesen magas szám, de a fiatalok esetében még ennél is magasabb arányról számoltak be: a 15–24 év közöttiek 64,9 százaléka képtelen elhelyezkedni. A nyers számok mögött emberek vannak, márpedig jelen állás szerint három görög fiatalból kettő nem talál magának munkát. Ugyanezek a mutatók a spanyoloknál 26,3 illetve 56,1 százalékon állnak. Nem a számadatokkal való zsonglőrködés, csupán az összehasonlítási alap kedvéért: a 28 tagú unióban 11 százalék az arány a teljes népesség, 23,4 százalék a fiatalok körében, míg az eurózónában – ahová a fenti, rekorder államok is tartoznak – 12,1 illetve 24 százalékon állnak ezek a mutatók (a magyar adatokat lásd keretes cikkünkben).

A közgazdászok szerint önmagában nincs semmi meglepő abban, hogy a fiatalkorúak körében a munkanélküliség akár az adott országra jellemző átlagos szint két-háromszorosára is rúghat. Az álláshirdetések esetében bevett gyakorlat, hogy a munkaadók előnyben részesítik a néhány év tapasztalattal rendelkező, rutinosabb kollégákat. A fiatalok egy része ráadásul ingázik a munkaerőpiac és az iskolapad között, és az idősebb korosztályokhoz mérten jóval többen vállalnak idénymunkát, illetve néhány hétre vagy hónapra szóló határozott idejű szerződést, aminek leteltével ismét az állástalanok között találják magukat.

Az elméleti közgazdaságtani okfejtések mellett a számok riasztó voltát mutatja, hogy mind több nemzetközi szervezet tűzi zászlajára a probléma megoldását. Az OECD – a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet – friss jelentése ugyanakkor nem sok jót ígér a közeli jövőre nézve.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!