Kereső toggle

Lírázni akar a kormány

Magyar kötvénykibocsátás Isztambulban és Bakuban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az idei évben ünnepli tizenöt éves jubileumát a Zsidó Nyári Fesztivál, amely hagyományosan augusztus utolsó vasárnapjától szeptember első vasárnapjáig tart.
A tizenöt év emberi időszámítás szerint a legszebb kamaszkort jelenti, így a klasszikus programjaink mellett tervezünk néhány olyan meglepetést, amely tovább növelheti a fiatal látogatók számát.
Ilyen lesz többek között az izraeli Balkan Beat Box szeptember 2-ai bemutatkozása az A38 Hajón, akik különleges stílusuk, egyedi hangzásviláguk miatt nagy sikerre számíthatnak.
Augusztus 26-án a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar nyitja meg a fesztivált, akikhez két kiemelkedő fiatal magyar hegedűművész, Pusker Ágnes és Pusker Júlia csatlakozik, valamint a klasszikus zene világának egyik legifjabb zongorista tehetsége, a mindössze nyolcesztendős izraeli Yoav Levanon.
Két nappal később a világzene izraeli legendája, Shlomo Bar lép fel a Dohány utcai zsinagógában együttesével, a Habrera Hativeettel. Zenéjük különleges keveréke az afrikai szefárd és a keleti hagyományoknak.
A filmzene műfaja reneszánszát éli, ezért a Zsidó Nyári Fesztivál programjai között is szerepel egy izgalmas összeállítás Hollywood nagy slágereiből. Augusztus 28-án Cinema szimfónia címmel a Miskolci Szimfonikus Zenekar estjén többek között a Schindler listája, a Jákob rabbi kalandjai és a Csillagok háborúja slágerei hangzanak fel, a koncert vendége Korcsolán Orsolya hegedűművész és a fiatalok egyik nagy kedvence, Brasch Bence lesz.
Első alkalommal ad koncertet a Dohány utcai zsinagógában a közelmúlt nagy felfedezettje, Takács Nikolas, aki Michel Legrand életművéből állította össze programját.
A koncert egyben tiszteletadás, hiszen a Yentl, és a Cherbourgi esernyők világhírű komponistája ebben az évben ünnepelte 80. születésnapját.
Az opera rajongói bizonyára nagy örömmel fogadják majd Verdi Nabucco című operájának koncertszerű előadását, amelyet a Dohány utcai zsinagógában hallhatnak szeptember 2-án olyan kiváló magyar előadókkal a főbb szerepekben, mint Kálmándi Mihály, valamint az opera világának két fiatal magyar sztárja, Boross Csilla és Bretz Gábor.
Közreműködik a Magyar Állami Operaház Failoni Zenekara és a Magyar Állami Operaház Énekkara, vezényel Pál Tamás.
A fesztivál alapítói közé tartozó megunhatatlan Budapest Klezmer Band szeptember
3-ai előadásán két meglepetéssel is várjuk az érdeklődőket, hiszen az est sztárvendége Bíró Eszter lesz, aki sok év után örömmel vállalta a közös zenélést. Ráadásul különleges programmal, hiszen erre az alkalomra tanulja meg Jávori Fegya Getto című musicaljének dalait. A fesztivál záróeseménye szeptember
4-én a Dohány utcai zsinagógában egy nagyszabású jubileumi gálaest lesz, amelyen igazi sztárparádéval ajándékozzuk meg a közönséget. Az est házigazdája Kulka János, a fellépők névsora: Csákányi Eszter, Bálint András, Elsa Valle és zenekara, Fullajtár Andrea, Hegedűs D. Géza, Somló Tamás, Závada Pál, az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Ádám vezényletével, valamint a Rajkó zenekar.
Számos visszatérő művészvendége van fesztiválunknak, amire büszkék vagyunk, mert jelzi, hogy szívesen jönnek hozzánk.
Az elmúlt években Palya Bea repertoárjának egyik legnagyobb sikerévé váltak a mediterrán zsidóság szefárd dalai. Ezúttal az Uránia Moziban hallhatnak tőle majd egy újabb különleges zenei válogatást, amelyben Yasmin Levi, Noa és Dulce Pontes dalai mellett fadók és szefárd dalok is elhangzanak majd.
László Boldizsár, Kozma Orsi és Szűcs Gabi  augusztus 28-án Budapest-Brooklyn című estjükön felidézik a 20. század legismertebb pesti utcadalait. A dramatizált koncerten képzeletbeli utazást tehetünk a Dohány utcától New York zsidónegyedéig.
Kiemelkedő tehetségeink közé tartozik a fiatal dzsesszdíva, Harcsa Veronika, aki Lámpafény című koncertjén magyar költők megzenésített verseit énekli majd, az este vendége Kulka János.
Falusi Marianntól rajongói már megszokhatták, hogy időről időre egyedi, különleges előadásokkal lepi meg a közönséget. Augusztus 30-án Ulpius dalszínház című estjével Szerb Antalnak, a magyar irodalom tragikus körülmények között elhunyt zsenijének állít emléket.
A Zsidó Nyári Fesztivál egyik különleges eseménye, hogy a Horgas testvérpáros, Eszter és Ádám először áll közös produkcióval a nyilvánosság elé. Az est több mint koncert, hiszen a zene mellett a film is főszerepet kap. Egy világ címmel az elmúlt tíz év legsikeresebb produkcióiból válogattak dalokat.
Gerendás Pétert (képünkön ), aki szeptember 2-án ad koncertet az Uránia Nemzeti Filmszínházban, minden bizonnyal senkinek nem kell bemutatni, hiszen egyike a Zsidó Nyári Fesztivál legnépszerűbb előadóinak. Azonban estjének vendége egy fiatal izraeli énekesnő, Moran Magal, akit első alkalommal hallhatnak a fesztiválon. Moran dalait héber és angol nyelven írja, zenéjében kellemesen keveredik a rock, a népzene és a blues. Több izraeli nemzeti tévécsatorna tehetségkutató műsorában szerepelt már, dalait pedig rendszeresen játsszák a helyi rádiócsatornák.
A Dohány utcai zsinagóga és az Uránia Nemzeti Filmszínház mellett természetesen a Rumbach zsinagógában és az elmúlt évben felújított Goldmark teremben is számos kiváló programmal várjuk a fesztivál látogatóit.
A Rumbach zsinagógában bemutatkozik a Tzomet együttes Jeruzsálemtől Jeruzsálemig című estjükkel. Emellett Balogh József zongoraművész önálló estjével és az Omer Klein Trio Kurt Weill-estjével várjuk a kamarazene kedvelőit.
A Göncölszekér együttes Ioszip Mandelstam, Paul Celan és Nelly Sachs megzenésített verseivel igazi különlegességet ígér. Akik pedig felhőtlen szórakozásra vágynak, semmiképpen ne hagyják ki Rutkai Bori és a Specko Jedno koncertjét.
A Goldmark teremben A karnevál vége című kamaraelőadással a nagyszerű Popper Péter emlékét idézzük fel, és természetesen megemlékezünk a száz éve született Örkény Istvánról. Az Egyperces évszázad című esten Örkénynek és kortársainak az írásaiból olvas fel Fehér Anna és Áron László. A műsor szerkesztője Tarján Tamás.
Akik kedvelik a talkshowk személyes világát, azoknak ajánljuk Kánya Kata rendhagyó zenés beszélgetését Gerendás Péterrel augusztus 27-én.
A hagyományos zsidó zenekultúra kedvelői előtt jól ismert Klein Judit neve. A fiatal énekesnő augusztus 30-án ezúttal új együttesével, a SABRE Zenekarral mutatkozik be a Goldmark teremben. Különleges dallamvilág, egyedi hangzás, egzotikus zene jellemzi az új formációt.
Szeptember 3-án a Zsidó Nyári Fesztivál és az Osztrák Kulturális Fórum közös produkciójában Karády Katalin alakját idézi fel egy magyar származású bécsi színésznő, Fáy Emese. A Budapesti epizód című monodráma rendezője Thomas Desi.
A kabaré műfaja a zsidó kultúra szerves része, amely az Orfeum című esttel igazi élményt ígér a műfaj legjelesebb előadóinak tolmácsolásában. Szereplők: Esztergályos Cecília, Bach Szilvia, Tényi Anett, Németh Kristóf és Faragó András.
A hagyományos szabadtéri kézműves kirakodóvásár sem fog hiányozni kínálatunkból, amelynek a patinás Gozsdu udvar ad helyet.
További információk: zsidonyarifesztival.hu

Olvasson tovább: