hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Minden napra egy adó
A tranzakciós adó és a telefonadó nyomában érkezik a biztosítási adó

2012. 07. 19.
Bár a Fidesz a 2010-es választási kampánya során koncepciózusan hallgatott a konkrét gazdaságpolitikai célkitűzéseiről, azt nyilvánvalóvá tették, hogy az adórendszer egyszerűsítése és a terhek csökkentése a céljuk. Csökkentésből azóta keveset tapasztalt az ország, új adónemekből viszont annál többet.

Balog Ádám adóügyi helyettes államtitkár még idén februárban is úgy nyilatkozott az Origónak, hogy „Nem kell mindig adóemelésben gondolkodni". Múlt héten azonban újabb adótípusokat kellett törvénybe iktatni, hogy a költségvetés lyukait be lehessen tömni. 2010 óta a kormány több gazdaságpolitikusa is kifejtette; olyan adórendszert akarnak kiépíteni, amelyben a munkát terhelő adók csökkennek, miközben a fogyasztást terhelő adók szerepe megnő. Angyal József okleveles adószakértő meglátása szerint azonban a kormány koncepciója hibás: egyrészt az alaptörvénnyel ellentétes, mert azokat is terheli, akiknek nincs már teherviselő képessége.

A telefonadó például ugyanúgy terheli a nyugdíjasokat, a hajléktalanokat, a diákokat is, mint a kereső réteget. Másrészt az Európai Unió jogrendjével is szembemegy: az egységes belső piaccal, a versenysemlegességgel ellentétes. Egy újabb forgalmi típusú adó bevezetéséhez az EU-n belül egyhangú döntés kell. A „telekom - adó" bevezetése például akkor lehet szabályos, ha azt a telekommunikációs szektorba forgatják vissza - magyarázta el a Hetek kérdésére. Az elmúlt két év legnagyobb változása a személyi jövedelemadó (szja) egykulcsossá tétele volt. A szakemberek azonban egybehangzóan elhibázottnak tartják a lépést.

Angyal József szerint rosszkor, rossz időben vezették be az egykulcsos rendszert. Egy gazdasági fellendülési szakaszban be lehetett volna vezetni, mert akkor szélesebb adóalapra kisebb adóteher jutott volna. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke is ugyanezen az állásponton van. Lapunknak elmondta, hogy nem ellenzi az egykulcsos szja-t, de így és most nem volt jó a bevezetése. Ha akkor vezetik be, amikor a gazdaság lendületben van, akkor a GDP 4-5 százalékát kitevő költségvetési lyukat egy növekvő gazdaság két-három év alatt kipótolta volna. Most azonban a gazdaság stagnál. Ráadásul csak a társadalom kisebbsége nyert az adócsökkentéssel. Angyal véleménye szerint „azóta kell a lyukakat tömögetni, és ezért kell az újabb adókat bevezetni". Az szja-változás miatt kieső 500 milliárdnyi adóbevétel mellé pedig újabb 100 milliárdos lyukat ütött a társasági adó 10 százalékra való csökkentése is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!