hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kapitalizmus-barátsággal vádolva
Életbe lépett az új Munka Törvénykönyve

2012. 07. 05.
E hónaptól alkalmazandók a Munka Törvénykönyvérl szóló új szabályok, amelyek felváltják az 1992-ben hozott, a szakszervezetek és ellenzéki pártok szerint munkavállaló-barát (eld)törvény rendelkezéseit.

Az új Munka Törvénykönyve új szemléletmódot hoz a munka-adó–munkavállaló kapcsolatába, ugyanis jóval nagyobb hangsúly kerül a két fél megállapodásaira, mintsem az általános szabályokra. Így fordulhat elő, hogy a munkaadó és az alkalmazottja egyedi munkaszerződésben akár el is térhessen a törvénytől. A szakszervezetek éppen a két fél közötti „információs aszimetriára” hivatkozva (azaz hogy a munkaadó erőpozícióban van a dolgozóval szemben) vélelmezik azt, hogy mindez a dolgozók számára előnytelen munkaszerződéseket fog jelenteni. Még akkor is, ha általános szabályként továbbra is csak a munkavállaló javára térhet el a munkaszerződés.
A kormánypártiak szerint az új szabályozás azért jó, mert nem teszi „kiszolgáltatottá” a munkaadókat a dolgozóikkal szemben, mert eddig szinte minden elbocsátás a bíróságon – persze csak ha megtámadták a döntést – a munkavállalók győzelmével végződött.  A cégvezetők panasza volt, hogy nehéz „kirúgni az alkalmazottakat, még akkor is, ha nem elégedettek a teljesítményükkel, mert a munkavállalói jogok túlzott garanciákat jelentettek a dolgozóik számára. Ráadásul mindezzel tetemes végkielégítést és kártérítést kockáztatott a cég. Az új munkajogi szabályok azonban a körülményekhez alkalmazkodóbbá, rugalmasabbá tehetik a cégek életét, ami – szól e vélekedés – jót tesz a gazdaságnak. Igaz, a munkavállalók kiszolgáltatottabbak lehetnek, ezért részletesen oda kell majd figyelniük arra, hogy ténylegesen mit tartalmaz a szerződésük.
Július 1-jétől már az alkalmazottak nem menekülhetnek betegszabadságra, ha úgy érzik, hogy meg akarnak tőlük válni. Az új szabályozás szerint ugyan elbocsátani senkit sem lehet a betegszabadsága alatt, ez továbbra is védett időszak, de ez a szándék már közölhető vele.

Jaj a károkozónak!

* Könnyebb felmondani a munkavállalónak. Nem kell kirívó hibát elkövetni azonnali hatályú felmondáshoz, akkor sem kell végkielégítést fizetni, ha a munkaadó megindokolja, hogy a dolgozó magatartásával vagy a képességeivel volt baj. Ez utóbbiakat a vitás ügyekben a bírói gyakorlat fogja meghatározni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!