hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Matolcsy újabb sarcon töri a fejét
Hamisított Tobin–adó

2012. 04. 19.
Egy hetilapban közölt publicisztikából derült ki, hogy Matolcsy György egy új adónem bevezetésén gondolkodik, amit pénzügyi forgalmi adóként aposztrofált. Az ügy komolyságát mutatja, hogy pár napra rá Orbán Viktor is beszélt erről. Bár nemzet­közi szinten felmerült egy ilyen adó lehetősége, ám az gyökeresen eltér a kormány terveitől.

A pénzügyi műveletek, különösen a spekuláció megadóztatá­sára találta ki a Nobel-díjas James Tobin az úgynevezett tranzakciós adót, amit közgazdász körökben az ötletadó után közkeletűen Tobin-adónak neveztek el.

Magyarországon először a baloldal karolta fel ezt a tervet, mivel (marxista terminussal élve) ezáltal a tőkét, pontosabban a tőkemozgást lehet adóztatni a munkajellegű jövedelem helyett. Tehát az úgynevezett kisemberek helyett a bankárokat és a brókereket. 1999-ben Kiss Péter, akkori kancellária­miniszter, az MSZP Baloldali Tömörülésének elnöke dobta be, hogy vezessenek be egy ilyen spekulációt és devizaváltásokat is meg­csapoló adónemet, de az MSZP-SZDSZ-koa­lícióban nem sikerült konszenzust teremtenie e kérdésben. Kóka János, az SZDSZ vezetője volt az ötlet legnagyobb ellenlábasa. Illetve a Fidesz, hiszen Szijjártó Péter, a párt akkori szóvivője szerint „ez a lépés (a Tobin-adó) azért is elfogadhatatlan, mert újra az emberektől vesz el pénzt".

Az Európai Bizottság tavaly vette a napirendjére, de máig vitatkoznak egy tranzakciós illeték bevezetésének a tervén. Ám ez az ötlet is a „tőkejövedelmet" adóztatná, mivel az adó mértéke részvények és kötvények esetén a tranzakció értékének 0,1 százaléka lenne, az úgynevezett derivatív termékek esetén pedig 0,01 százalékos. A pénzügyi tranzakciós adó kivetése egyébiránt tagállami hatáskör, a Bruxinfo elemzése szerint jelenleg tíz uniós tagállam alkalmazza egyik vagy másik formáját, ám olyat, mint a tervezett magyar adó, a rendelkezésre álló információk szerint egyik sem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!