Kereső toggle

Matolcsy újabb sarcon töri a fejét

Hamisított Tobin–adó

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy hetilapban közölt publicisztikából derült ki, hogy Matolcsy György egy új adónem bevezetésén gondolkodik, amit pénzügyi forgalmi adóként aposztrofált. Az ügy komolyságát mutatja, hogy pár napra rá Orbán Viktor is beszélt erről. Bár nemzetközi szinten felmerült egy ilyen adó lehetősége, ám az gyökeresen eltér a kormány terveitől.

A pénzügyi műveletek, különösen a spekuláció megadóztatására találta ki a Nobel-díjas James Tobin az úgynevezett tranzakciós adót, amit közgazdász körökben az ötletadó után közkeletűen Tobin-adónak neveztek el.

Magyarországon először a baloldal karolta fel ezt a tervet, mivel (marxista terminussal élve) ezáltal a tőkét, pontosabban a tőkemozgást lehet adóztatni a munkajellegű jövedelem helyett. Tehát az úgynevezett kisemberek helyett a bankárokat és a brókereket. 1999-ben Kiss Péter, akkori kancelláriaminiszter, az MSZP Baloldali Tömörülésének elnöke dobta be, hogy vezessenek be egy ilyen spekulációt és devizaváltásokat is megcsapoló adónemet, de az MSZP-SZDSZ-koalícióban nem sikerült konszenzust teremtenie e kérdésben. Kóka János, az SZDSZ vezetője volt az ötlet legnagyobb ellenlábasa. Illetve a Fidesz, hiszen Szijjártó Péter, a párt akkori szóvivője szerint „ez a lépés (a Tobin-adó) azért is elfogadhatatlan, mert újra az emberektől vesz el pénzt".

Az Európai Bizottság tavaly vette a napirendjére, de máig vitatkoznak egy tranzakciós illeték bevezetésének a tervén. Ám ez az ötlet is a „tőkejövedelmet" adóztatná, mivel az adó mértéke részvények és kötvények esetén a tranzakció értékének 0,1 százaléka lenne, az úgynevezett derivatív termékek esetén pedig 0,01 százalékos. A pénzügyi tranzakciós adó kivetése egyébiránt tagállami hatáskör, a Bruxinfo elemzése szerint jelenleg tíz uniós tagállam alkalmazza egyik vagy másik formáját, ám olyat, mint a tervezett magyar adó, a rendelkezésre álló információk szerint egyik sem.

A Fidesz elképzelése az előzőekkel szemben ugyanis „világszabadalom", hiszen a Tobin-adóra hivatkozva nemcsak a „bankvilágot" adóztatná meg, hanem a „kisembereket" is. Az Origo által megszerzett dokumentumok szerint az új adót az alábbiak után is fizetni kellene: készpénzbefizetés és kivétel a bankból (személyesen vagy ATM-en keresztül), a munkabér bankszámlára utalása, csoportos beszedési megbízások, sárgacsekkes befizetések, pénzátutalások.

A kormánypárti politikusok azt mondják, hogy a társadalmi igazságosság jegyében a munkajövedelem helyett ők a fogyasztást próbálják adóztatni, hisz ez esetben a gazdagok többet fizetnek az államkasszába. Kósa Lajos az ATV Start műsorában azonban azt mondta, nem tudja elképzelni, hogy a Fidesz-frakció támogatna egy olyan adónemet, ami a munkabér-átutalást, a sárgacsekkes befizetéseket is megsarcolná. Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy nyilatkozott, hogy az adó bevezetéséről szóló döntéstől még „nagyon messze vagyunk", és jelezte, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték majdani mértéke nem lehetne több egy ezreléknél.

Az MNB adatai szerint a bankközi rendszerekben lebonyolított havi pénzforgalom 100-110 milliárd forintot tenne ki.

Olvasson tovább: