hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pénzeső, egy százalékon
Rekordhitel az európai bankoknak

2012. 03. 22.
Az elmúlt fél éven belül több mint 1000 milliárd eurónyi olcsó hitelt kapott az európai bankszektor az Európai Központi Bank (EKB) jóvoltából. Ehhez képest a helyi piacokon továbbra is akadozik a lakosság és a vállalkozói szféra hitelezése, azaz az elmúlt évek valódi károsultjaihoz - a reálszférához - még nem jutott el ez az „adomány".

Tavaly decemberben 489,19 milliárd eurót kapott 523 pénzintézet 3 éves futamidővel és 1 százalékos kamatra. Most februárban - hasonló feltételekkel - 529,5 milliárd euró „cserélt gazdát" 800 bank közreműködésével. A piacot nem érte váratlanul az EKB aktuális lépése. Az európai indexek csak átmenetileg ugrottak meg. A tavalyi milliárdok bizonyítottan - az ún. „carry trade" során (alacsony kamatú hitelen magasabb kamatozású befektetéseket realizálni) - egyfajta arbitrázsnyereségként jelentek meg a piacon, azaz a hitelintézetek rögtön 4-7 százalékos kamatozású állampapírokat vásároltak a kedvező kamatozású hitelből. A legutóbbi akció után viszont feltűnően megemelkedett az EKB-nál tartott egynapos betétek állománya (300 milliárd euróval), azaz - véli a portfolio.hu elemzése - a hirtelen jött likviditástöbblet nagy része nem talált megfelelő befektetési lehetőséget.

Magyarországon mégis horrorárú a hitel

Az egyes állampapírhozamok (főleg az olasz és a spanyol) már tavaly csökkenésnek indultak a pénzpumpa hatására, amiből arra lehet következtetni, hogy az olcsó hitelt lehívó pénzintézetek dél-európai állampapírokba fektették pénzüket. A Reuters elemzői szerint most is e két ország részvény- és kötvénypiacai profitálnak majd leginkább a lehetőségből. Nem úgy a portugálok esetében: náluk a második tender után újraindult a hozamemelkedési trend az állampapírpiacon. A befektetőket erősen visszatarthatja a portugál papíroktól az a szándék, hogy - hasonlóan Görögországhoz - itt is jelentős veszteségeket háríthatnak majd a magánbefektetőkre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!